27 februari 2024

NASA zegt samenwerking met Russen op

Credit: NASA/ESA/Roscosmos


Een nieuwsbericht in de categorie ‘dat kon je zien aankomen’: NASA zegt de samenwering met de Russen op.
Geen nood echter voor Russen en Amerikanen aan boord van ISS, want alle samenwerkingsactiviteiten aangaande het ISS zijn van deze maatregel uitgezonderd.

De officiële reden: Rusland erkent de territoriale eenheid van Oekraïne niet. NASA-personeel mag niet meer afreizen naar Rusland en medewerkers van Roscosmos zijn op hun beurt niet meer welkom in de VS. Ook wordt mail- en telefoonverkeer met de Russische ruimtevaart-collega’s verboden.

Opvallend is dat NASA haar besluit vergezelt van een sneer naar de Amerikaanse overheid. Die overheid wordt namelijk door NASA verantwoordelijk gehouden voor te krappe budgetten als gevolg waarvan NASA volstrekt afhankelijk is van de Russen voor transport naar het ISS.

Share

Comments

 1. Enceladus, bedankt voor je bericht. Het is inderdaad geen verrassing, op Twitter had ik eerder al niet-bevestigde berichten hierover gelezen. Ik heb overigens een ‘uitgelichte afbeelding’ bij je blog geplaatst, een NASA-logo, zodat er een thumbnail op de voorpagina komt te staan. 🙂

  • Avatar foto Enceladus zegt

   Dank voor het plaatsen van dat NASA-logo. Is nog toepasselijker dan alleen een foto van het ISS.

   En wat die maatregel betreft: wat zal Amerika nu een spijt hebben van het feit dat ze niet tijdig hebben gezorgd voor een opvolger van de Space Shuttle! Als Rusland het zou willen, dan anexeren ze het ISS op kinderlijk eenvoudige wijze… 🙁

   groet,
   Gert (Enceladus)

 2. En maar olie op het vuur blijven gooien, KLEINE KINDEREN zijn het, op een verkeerde plaats!

  die (kleine kinderen) leiders moeten gewoon weer terug naar de kleuterklas en op nieuw gaan leren hoe je echt vreedzaam leider kan zijn.

  Het draait allemaal om hebzucht , landje pikken is ook hebzucht, macht over anderen hebben is ook hebzucht, religie is ook hebzucht!!!

  Allemaal gelijk zijn voorkomt hebzucht, wereld zonder valuta voorkomt hebzucht.
  overconsumptie veroorzaakt ongelijkheid, de een heeft te veel, de ander heeft niets!
  De wereld dat zijn wij.
  Wij geven met zijn allen de richting aan waar we naar toe gaan.
  Als we deze route aan houden, is dat de afgrond, wetenschap is dan zinloos geweest!!!
  De globale opwarming zal intensiveren, met desastreuze gevolgen komende tijd
  http://robertscribbler.wordpress.com/2014/04/02/el-nino-update-monster-kelvin-wave-continues-to-emerge-and-intensify/

  Door hebzucht naar fossiele brandstoffen, en juist door deze Multinationals die alternatieve energie ontwikkelingen keihard tegen houden, …. zitten wij nu met zijn allen met de gebakken peren.

  De meut kan het niks schelen , tot dat het te laat is, de Wereld dat zijn wij en wij hebben daar invloed op!

 3. Edu, je mag er van alles van vinden en de landen beschouwen als kleine kinderen, allemaal prima. Maar hou je wel bij het onderwerp en dat is de samenwerking tussen de VS en Rusland op het gebied van ruimtevaart. Dus graag geen verhalen over globale opwarming en tegenwerkende multinationals, die er totaal niets mee te maken hebben.

 4. excuus Arie, de vraag is dan beter hoelang de ruimtevaart nog zal blijven bestaan, juist nu, zal samenwerking met zijn allen de juist eerste prioriteit moeten krijgen!

 5. Tsja, da’s lastig te beantwoorden. Duidelijk is wel dat de politiek leidend is en dat de politieke spanningen leiden tot deze stappen van de NASA. Het zou m.i. tot twee dingen kunnen leiden: ten eerste dat de VS z’n eigen inspanningen om zelf weer bemande ruimtevaart te gaan doen gaat verhogen, om niet meer zo afhankelijk van de Russen te zijn – zoals ze dat nu voor 100% van de Sojoez zijn. En ten tweede dat de VS de samenwerking met anderen gaat versterken, bijvoorbeeld met China. Dat land heeft ook al laten weten open te staan voor samenwerking, dus wellicht dat heel voorzichtig iets kan worden gestart.

 6. Ja zeker. Die inspanningen om zonder de Russen weer de ruimte in te gaan met bemande vluchten worden via twee paden bewandeld: via het eigen SLS/Orion systeem van de NASA en via de commerciële route van SpaceX en Orbitals Corp.

Speak Your Mind

*