30 mei 2024

Richting Mars met 300 kilometer per minuut! (update: nu met video)

Mars Verhaal 02 kraters Viking

300 kilometer per minuut? Ja, dat is dus een snelheid van 18.000 kilometer per uur. Welk ruimteschip heb ik het dan over? Nou gewoon, ons aller ruimteschip ‘Moeder Aarde’. 300 kilometer per minuut is namelijk de snelheid waarmee we momenteel Mars naderen. Tot half april. Dan hebben we dit jaar de kortste afstand tot onze planetaire buurman bereikt: 92 miljoen kilometer.

Mars opposition

8 april staat Mars in oppositie. Als de banen van Aarde en Mars perfect cirkelvormig zouden zijn, dan was dat ook het

Share

Comments

 1. Monique zegt

  Wat erg! Ik had er net een item over, was er net mee klaar 🙁

  • Enceladus zegt

   O jee… Het spijt me zo!
   Twee zielen, één gedachte, moet je maar denken. 😉

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Monique zegt

    Ik heb nog een video (als aanvulling) wat ik bij mijn stukje erbij had:
    https://www.youtube.com/watch?v=xngUpUyyT70 Ik wist dat zoiets zou gebeuren 😉
    Een paar jaar geleden opgeschreven dat ik Mars rond 14 april 2014 in de gaten moest houden (om te filmen) Gisteren en eergisteren al wat staan ‘proef’ filmen (slecht resultaat, weggegooid) Ik ga mij daar maar op concentreren. Ik hoop iets beters van Mars te kunnen registreren dan dat ik al heb. En dat de atmosfeer een beetje meewerkt.

 2. Enceladus zegt

  Ik vrees dat ik jullie blij heb gemaakt met een dode mus, wat betreft de maansverduistering. Als dit tenminste klopt: http://nl.wikipedia.org/wiki/Maansverduistering

  Wikipedia beweert op die pagina namelijk dat de maansverduistering niet zichtbaar zal zijn in Nederland en België. 🙁

  groet,
  Gert (Enceladus)

 3. gert1904 zegt

  Beste naamgenoot,

  Ik heb zo mijn bedenkingen bij déze blog.

  Je zegt het zelf:

  “Tot half april. Dan hebben we dit jaar de kortste afstand tot onze planetaire buurman bereikt: 92 miljoen kilometer.”.

  Op dat moment hebben Aarde en Mars **ten opzichte van elkaar** zelfs éven een relatieve snelheid van 0 km/uur.

  De snelheid van Aarde ten opzichte van Zon ligt in de orde van 2 * pi * 150.000.000 km / (365 * 24) uur = 110.000 km/uur.

  • Enceladus zegt

   Beste voornaamgenoot, ik geef grif toe dat ik het niet zelf heb uitgerekend. De genoemde snelheid stond op space.com. Strikt genomen heb je natuurlijk gelijk: naarmate we Mars naderen zal de snelheid waarmee we die planeet naderen afnemen. Ik meen dat het artikel op space.com van 2 april was, dus zal die snelheid van 300 kilometer per minuut op dit moment nog niet zo gek veel verschillen.

   groet,
   Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*