28 november 2023

Een geslaagde mini-symposium radiosterrenkunde vanmiddag in Dwingeloo

Voorzitter André van Es van CAMRAS opent het mini-symposium.

Ter gelegenheid van het bezoek van prof. Joseph Taylor aan ASTRON en CAMRAS organiseerde ASTRON vanmiddag een mini-symposium waar ASTRON-astronomen de ontwikkeling van de radioastronomie sinds de opening van de Dwingeloo Radiotelescoop in 1956 bespraken. Collega-Astrobloggers Daniela de Paulis, Jan Brandt en ik waren vanmorgen naar Dwingeloo gereisd, omdat we allen een uitnodiging voor de bijeenkomst hadden gehad. En dat leverde een zeer leerzame en vermakelijke middag op, die vol met hoogwaardige radiosterrenkunde zat. Hier even in een notedop het programma:

 • de inleiding werd gedaan door André van Es, voorzitter van CAMRAS, die iedereen welkom heette, in het bijzonder Joseph Taylor.
 • Prof. dr. Michael Garrett (ASTRON)  gaf een introductie over ASTRON, waarbij hij duidelijk maakte dat de 200 medewerkers betrokken zijn bij vele wereldwijde projecten, zoals LOFAR, SKA en EVN, het European VLBI Network.
 • Prof. dr. Ger de Bruyn (ASTRON, RUG) vertelde over het HI-(neutraal waterstof)-onderzoek vanaf de Dwingeloo radiotelescoop tot en met LOFAR (tijdperk van de re-ionisatie). Leuk om te horen hoe de kern van LOFAR omschreven wordt: een ‘superterp’. 😀
 • Dr. Jason Hessels (ASTRON) vertelde over huidige pulsar onderzoek, onder andere over dit unieke zwaartekrachtslab in de natuur.

Jason Hessels vertelt over pulsaronderzoek.

 • Toen was het tussendoor even pauze met koffie en thee en kon iedereen een beetje bijkletsen.
 • Daarna kwam een bijdrage van JIVE-baas Prof. dr. Huib Jan van Langevelde en hij had een verhaal over het onderzoek aan OH-masers. 
 • Paul Boven (CAMRAS) vertelde over het huidige astronomisch onderzoek met de Dwingeloo Radiotelescoop, waarbij hij resultaten toonde over bijvoorbeeld de waterstofwolken in het vlak van de Melkweg, de rotatiecurve van M31 en enkele pulsars. 
 • Tenslotte was daar drs. Jan de Boer (KNVWS) die enkele mogelijkheden voor toekomstig onderzoek met de Dwingeloo Radiotelescoop schetste, waarbij een grote rol voor amateurs was weggelegd. In de navolgende discussie bleek dat er grote belangstelling is om met actieve SETI aan de slag te gaan.

Na afloop was het borrelen en opnieuw bijkletsen. En vooral vooruitblikken naar morgen natuurlijk, want dan is de grote openingsdag, als de 25 meter radiotelescoop van Dwingeloo na de restauratie officieel door Joseph Taylor zal worden geopend.

Share

Comments

 1. Michel Arts zegt

  Die JIVE-baas heet Prof. dr. Huib Jan van Langevelde.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: