24 september 2018

Maansonde blijft metingen doen tot zijn laatste snik

LADEE

Uiterlijk op 21 april a.s. stort de ruimtesonde LADEE neer op de maan. Niet per ongeluk, maar expres: de missie van de kleine NASA-sonde, die het afgelopen half jaar de uiterst ijle maanatmosfeer heeft onderzocht, is gewoon ten einde. Ter afsluiting brengt de vluchtleiding LADEE in een zeer lage omloopbaan, zodat hij ook nog metingen kan doen op slechts enkele kilometers boven het maanoppervlak.

Het neerstorten van LADEE zal niet waarneembaar zijn vanaf de aarde: hij zal terechtkomen op de achterkant van de maan. Maar of dat ook echt op 21 april gebeurt, is enigszins onzeker. Het is op die geringe hoogte namelijk lastig manoeuvreren in het onregelmatige zwaartekrachtsveld van de maan.

Daarbij komt nog dat op 15 april de schaduw van de aarde over de maan strijkt. Deze zonsverduistering stelt de maansonde gedurende ongeveer vier uur bloot aan omstandigheden waar hij eigenlijk maar n

Reacties

 1. Het neerstorten van LADEE zal niet waarneembaar zijn vanaf blackjack card counting online aarde? Reclame in de tekst?

 2. Waarom hebben ze geen zachte landing erbij geïntegreerd? zodat ze vanaf de maan de ruimte in kunnen observeren.

 3. gert1904 gert1904 zegt:

  Edu,

  Lees wat de Wikipedia erover zegt:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Lunar_Atmosphere_and_Dust_Environment_Explorer#

  In het bijzonder de paragraaf “Mission objectives” (doelstellingen) en de paragraaf “Science payload” (wetenschappelijke instrumenten aan boord).

  Dat zou je vragen moeten beantwoorden.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.