1 juni 2020

15 april 2014: 70-jarig jubileum van de Nederlandse radiosterrenkunde

V.d. Hulst tijdens de 1944-bijeenkomst, nagebootst in 1955

V.d. Hulst tijdens de 1944-bijeenkomst, nagebootst in 1955

Op maandag 14 april 2014 is het precies zeventig jaar geleden dat de Nederlandse radiosterrenkunde haar oorsprong vond. Op de gedenkwaardige 14e april van het jaar 1944 – nog middenin de Tweede Wereldoorlog – vond namelijk een historische bijeenkomst in de Leidse Sterrewacht (zonder ‘n’) plaats, waarin de toen 25 jarige student Hendrik C. van de Hulst een voordracht gaf, waarin hij, ge

Comments

 1. Monique Monique zegt

  De kortere versie:
  https://www.youtube.com/watch?v=SBPqfkU7STo

 2. Monique, bedankt voor de link. Het is en blijft een uiterst boeiende documentaire die Kleibrink in 1955-56 maakte over de Nederlandse radiosterrenkunde en de bouw van de Dwingeloo radiotelescoop in het bijzonder. Gisteren tijdens de heropening was er nog nieuws over, want het blijkt dat ze onlangs de originele filmbeelden ervan hebben teruggevonden en die werden gistermiddag officieel aangeboden aan het bestuur van CAMRAS om te bewaren. Ik heb trouwens nog een anekdote over die opening op 17 april 1956 door Koningin Juliana. Toen Jan Oort haar vroeg op die knop te drukken deed ze dat braaf en de telescoop ging vervolgens draaien, het teken dat ‘ie in werking was gesteld en de boel geopend was. Wat niemand echter in de gaten had – behalve de betrokken sterrenkundigen – was dat de telescoop… de verkeerde kant uitdraaide. 🙂 Zie deze bron daarover op pagina 41.

  • Tinslee J. zegt

   Arie.

   Kun jij vertellen of het vernieuwen van Dwingeloo te maken heeft met ‘t LOFAR netwerk?

  • Monique Monique zegt

   Wat grappig 😀 Moest ‘Juultje’ ook nog hard wegrennen?
   En wat is dit dan? Een kuil antenne…nog nooit eerder gezien O_O
   http://i.imgur.com/cbiEFvB.png

   • Nee hoor, ze had niets in de gaten, eh.. geloof ik tenminste. 🙂 Wat die kuilantenne betreft: het is precies wat de naam zegt, je maakt gewoon gebruik van een natuurlijke kuil en daarin plaats je die schotel. Lekker makkelijk en goedkoop. Eén nadeel: je kunt maar een heel klein beetje bijsturen en je ziet alleen de hemel in het zenit, het punt recht boven je hoofd. De grootste enkelvoudige radioschotel ter wereld is ook zo’n kuilantenne: de 305 meter Arecibo-radiotelescoop ligt in een compleet dal van een gebergte op Puerto Rico. Daarmee heeft Joseph Taylor zijn binaire pulsar ontdekt.

    • Monique Monique zegt

     Bij nader inzien heb ik toch eerder een plaatje van een kuilantenne gezien (jouw link, Puerto Rico)
     Mijn eerste gedachte bij de kleinere kuilantenne was dat het nou niet bepaald flexibel is om bij te sturen.
     Dan zou je eigenlijk een constructie voor op het water moeten verzinnen.

     • Een radiotelescoop op het water gebouwd? Nee, dat lijkt mij uitgesloten, dat is nooit stabiel te krijgen, dat klotst en wiebelt alle kanten uit. 🙂

     • Monique Monique zegt

      Ja, de ‘schil’ is niet stabiel, de kern ‘erin’ wel natuurlijk. Het moet wel waterpas nauwkeurig liggen. Ik denk dat ik dit idee maar doorstreep (schrap). Volgende idee, een soort beweegbare ‘hangmat’ met 4 palen, 4 zware kabels en een flexibele schotel ertussen? Ach wat…we hebben nu toch een mooie opgeknapte radiotelescoop! Case closed 😉

 3. Jan Brandt zegt

  Dat bewuste filmpje (plus een aanvulling in de vorm van een reportage over de restauratie van de “Voorheen Bonk Roest” zoals de Dwingeloo radiotelescoop ook wel eens liefkozend wordt genoemd) kun je trouwens ook bij de stichting CAMRAS aanschaffen voor 15 euries en dan ben je ook meteen donateur van deze geweldige club………heb ik gisteren uiteraard in een volkomen nuchtere bui gedaan……….eh….wie volgt????

 4. Wat een geweldige korte docu. Heerlijk om deze oude beelden te bekijken en te zien hoe het werk er in die tijd aan toeging. Moooooie beelden.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: