22 september 2023

En dat is twee

Jan, Daniela, Joe Taylor en ik (credit foto: Theo Dekkers).

Anderhalf jaar geleden ontmoette ik in Leiden Brian Schmidt, de Amerikaans-Australische sterrenkundige die in 1998 de versnelde uitdijing van het heelal had ontdekt en die daarvoor in 2011 samen met Adam Riess en Saul Perlmutter de Nobelprijs voor de Natuurwetenschappen voor kreeg. Dat korte, maar boeiende en oh zo indrukwekkende praatje met een Nobelprijswinnaar leverde toen Schmidt z’n handtekening op, gezet op de voorpagina van het artikel dat zijn ontdekking beschreef. Gisteren ontmoette ik weer een Nobelprijswinnaar, de Amerikaanse sterrenkundige Joseph Taylor, die in 1974 op indirecte wijze zwaartekrachtsgolven had ontdekt en die daar in 1993 samen met Russel Hulse de Nobelprijs mee won. Ik had voor de gelegenheid het artikel van Hulse en Taylor uit 1975 over de ontdekking van PSR B1913+16 meegenomen en op mijn verzoek heeft ‘ie daar zijn handtekening op gezet. 😀

Dat maakt dus #2 in mijn nieuwe verzameling – ahum – van handtekeningen van Nobelprijswinnaars. Hoe ver zal ik komen, hahaha…. Los van handtekeningen bleek Taylor een zeer aardige man te zijn, die open stond voor een praatje met iedereen en die vertelde zeer te genieten van hetgeen daar in dat rustieke Drentse Dwingeloo allemaal gebeurde. Persoonlijk had hij nooit gewerkt met de Dwingeloo radiotelescoop, zijn ‘instrumenten’ waren vooral de Arecibo telescoop en de Green Bank Telescoop in West Viginia in de Verenigde Staten. Naast zijn professionele werkzaamheden met de radiosterrenkunde was en is Joe Taylor ook een fervent radioamateur – zijn call sign K1JT is bekend bij alle radioamateurs over de gehele wereld – en dat hij ook mede heeft bijgedragen aan de techniek van het moonbouncen. Dat was in oorsprong een ding van de Cold War, maar Taylor vertelde dat toen de Amerikanen zagen wat het allemaal ging kosten om de maan permanent als communicatiemiddel te gebruiken ze er er toch maar vanaf zagen. Tenslotte had ik het ook nog even met hem over de recente ontdekking van de primordiale zwaartekrachtsgolven in de kosmische microgolf-achtergrondstraling, een ontdekking die vaak wordt vergeleken met ‘zijn’ ontdekking van stellaire zwaartekrachtsgolven, veertig jaar eerder. Die ontwikkelingen volgt hij nog op de voet, zo vertelde hij. Tenslotte nog even een foto die Marieke Baan (NOVA) van mij, Joe Taylor en Govert Schilling maakte.

Credit foto: Marieke Baan (NOVA).

Share

Comments

 1. Avatar foto Enceladus zegt

  Leuk! Op naar die andere Nobelprijswinnaars. 😉

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Tsja, wie weet dat we 23 mei a.s. Gerard ’t Hooft nog kunnen ontmoeten, dat zou leuk zijn. Stephen Hawking heeft bij mijn weten nooit de Nobelprijs ontvangen. Maar dan wil ik ‘m toch nog wel willen ontmoeten hoor. 🙂

   • Avatar foto Enceladus zegt

    Je hebt warempel gelijk! Voor mij hoort Hawking tot de allergrootsten. Ik beschouw hem als de Einstein van deze tijd. Onbegrijpelijk dat hij nog nooit de Nobelprijs heeft gekregen.

    groet,
    Gert (Enceladus)

 2. Tinslee J. zegt

  Zo te zien was het een geslaagd openings feestje. Hopelijk heeft de Champagne rijkelijk gevloeid 😉

 3. Avatar foto Monique zegt

  Wat een wereldfoto, Arie! En met Govert Schilling nog wel! Wat kan die man toch altijd boeiend vertellen 😉

 4. Jan Brandt zegt

  “Een zware beproeving”???…Nou, dat was het zeker…..alsof er “een supernova van plezier” vlak naast me is ontploft……….ben echt helemaal doorzeefd met “astronomische pret neutrino’s”….jemig de pemig!!…..Merk dat ik “the day after” stevig last heb van een heftige “astro-emo-kater” en zal zeker nog wel een paar daagjes nodig hebben om helemaal “uitgestuiterd” te geraken…oh joepie….aarrrgghhhh!!!!

 5. Jan Brandt zegt

  Hmmmm toch maar effe “emotioneel terug naar Moeder Aard” om te vertellen dat deze zelfde leuke Govert Schilling volgende week zaterdag een lezing komt houden op de voorjaarsvergadering van de werkgroep Astrofotografie te Oss……enne….dan hebbie twee leuke vliegen in ene klap…..Govert z’n immer onnavolgbare astro-babbel gecombineerd met de “amateur astronomische ere-divisie sfeer” van zo’n bijeenkomst van “plezant astrofografisch ongeregeld”!!

  • Avatar foto Monique zegt

   Ja, die Govert mag ik wel. Helaas zit Oss er niet in. Maar anders zou ik mijn Govert Schilling boek meenemen om persoonlijk door hem te laten signeren (als de kans zich zou voordoen) 😛

 6. Jan Brandt zegt

  Hoi Monique…. jammer….maarre…ik zal hem de groeten doen namens jou, OK?? Trouwens, de kans om jouw boek te laten signeren door Govert Schilling is groot genoeg hoor. Hij is namelijk een graag geziene spreker in (amateur) sterrenkunde-land!!

  • Avatar foto Monique zegt

   Lieve Jan, dat zou ik best leuk vinden (hihi), doe maar. Al heeft de beste man geen flauw idee wie ik ben natuurlijk. Maar… de gedachte maakt mij nu al blij 😀 Mocht de gelegenheid zich ooit voordoen om hem in het eggie tegen te komen, dan neem ik boek én camera mee om ons te vereeuwigen 😉

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: