25 juli 2024

Hoe groot zijn de nabijgelegen sterren en planeten?

Om een idee te krijgen wat pas echt groot is vergeleken met de Aarde, kwam ik deze afbeelding tegen (ook in groter formaat).
Van klein naar groot: Mercurius < Mars < Venus < Aarde < Neptunus < Uranus < Saturnus < Jupiter < Wolf 359 <
de Zon < Sirius < Pollux < Arcturus < Aldebaran < Rigel < Antares < Betelgeuse <
Mu Cephei < VV Cephei A < VY Canis Majoris

VYCanis Majoris

Share

Comments

 1. Tinslee J. zegt

  Bij het zien van het plaatje, dacht ik heel even dat je een artikel schreef over vergelijkingen van de sterren en planeten aan de hand van gekleurde bowling ballen.

 2. Enceladus zegt

  Geweldig die beelden! En mijn God, wat voel je je nietig als je beseft dat de zon maar een heel miezerig sterretje is vergeleken bij giganten zoals Betelgeuse. Direct kwam het Engelse woord ‘dwarfing’ bij me op, want dat is wat die giganten doen met sterretjes als onze zon.

  Is er eigenlijk al bekend of die giganten planeten hebben? En zo ja, zijn die planeten dan ook significant groter dan dat wat wij gewend zijn?

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Monique zegt

   De laatste tijd hoor je in verschillende programma’s dat er veel meer planeten zoals de onze zijn (groter), met een dampkring en een zon op de juiste afstand.
   En als je precies onze plek in het universum wilt weten,…..

 3. Co van Driel zegt

  Inderdaad, het is onvoorstelbaar hoe nietig ons planeetje is. Als ik over grote sterren nadenk, of dit soort beelden zie, moet is steeds terugdenken aan een verhaal in de Donald Duck in 1978 of 1979, toen Oom Donald met de neefjes naar steeds grotere sterren of planeten ging, om inderdaad uiteindelijk op Betelgeuze aan te komen. Ik heb die Donald Duck thuis liggen. Ik kan dit verhaal inscannen. Wie het hebben wil, kan mij mailen.

  Drie jaar geleden ben ik ook nog naar een film in het Omniversum geweest. Het is haast beangstigend, hoe verschrikkelijk nietig de Aarde is in het onmetelijke heelal. Hoe nietig zijn wij mensen dan wel, en hoe nietig is bijvoorbeeld een lieveheersbeestje, vergeleken bij deze reuzensterren.

  • Enceladus zegt

   Ja, dat is waar. Maar in zekere zin is een lieveheersbeestje oneindig veel complexer dan een reuzester als Betelgeuze.

   groet,
   Gert (Enceladus)

  • Monique zegt

   @ Co, was dat niet een paar jaar eerder in de Donald Duck? Ik zat vroeger op de Donald Duck, de Tina en de Popfoto (en dáárvoor op de Okki). Volgens mij moet er ergens nog een stapel liggen, zou ik even moeten nakijken 😉
   Ik ben ook een paar jaar geleden naar het Omniversum geweest. Maar toen draaide er een film over olifanten 😀 , na afloop opnieuw kaartjes gekocht voor de volgende voorstelling over de Gran Canyon… Beide waren zeer indrukwekkend maar…. geen sterren en planeten dus.
   Oh, en Ik kwam deze leuke link tegen voor kinderen of kleinkinderen 😉
   http://www.okki.nl/#/planetenbrowser/knutselplaneet
   (Psst, mijn oudste kleindochter van 2,5 gaat héél graag met mijn zoon naar de Polderbaan, omdat ze vliegtuigen wilt kijken, grappig hè?)

 4. Co van Driel zegt

  Kijk ook eens naar dit filmpje. Net weer iets anders als die van Monique, maar het geeft ook de grootheid van de sterren aan, vergeleken met ons nietige planeetje : https://www.youtube.com/watch?v=c8CgDGhYKe8

Speak Your Mind

*