Het blijft toch een fascinerend onderwerp, de Noorse parachutespringer/skydriver (kies maar) Anders Helstrup, die tijdens een vrije val in 2012 rakelings een uit de kluiten gewassen meteoor voorbij zag scheren en die daar bijna door geraakt werd. Was hij echt geraakt, dan had hij het niet na kunnen vertellen, want dan was hij doormidden gescheurd – op zich best wel een unieke kosmische dood als je er over nadenkt. De vraag die je afgelopen dagen overal op ziet duiken is of de beelden wel authentiek zijn en of je zo kilometers hoog in de lucht echt wel een steen voorbij kan zien suizen, zonder dat er een voor meteoren zo kenmerkend lichtspoor te zien is. De beelden van de gebeurtenis zijn inmiddels overal te bewonderen, de discussies zijn op talloze blog en sites te lezen, maar twee commentatoren wil ik er uitlichten, te weten die van de Bad Astronomer Phil Plait en van astrofotograaf Andr
Nog even over die parachutespringer die bijna werd geraakt door een meteoor
6 april 2014 door 7 Reacties
😀
Ik las elders dat als je heel goed kijkt er een tweede, veel kleinere steen lijkt te vallen. Zelf zag ik dat in eerste instantie niet, maar nadat ik er opmerkzaam op was gemaakt wél. Die tweede meteoor zou er op kunnen wijzen dat de meteoroïde bij binnenkomst in de atmosfeer in meerdere stukken uiteen is gevallen.
Het lijkt er dus op dat dit filmpje een absolute wereldprimeur is én dat Anders Helstrup heel veel geluk heeft gehad.
Het zou mooi zijn als ze de meteoriet ooit nog vinden, maar die kans lijkt me klein.
groet,
Gert (Enceladus)
Het was mij nog niet opgevallen, die tweede steen die te zien zou zijn, maar als je het beeld telkens om de haverklap stil zou zetten (of heel langzaam af zou spelen), dan zou die tweede, kleinere steen toch aan te wijzen moeten zijn?
Ja, ik zag vandaag ergens op het internet een fimpje waarin een pijl is aangebracht die wijst naar die tweede, veel kleinere steen. Na een paar keer kijken zag ik ‘m toen ook.
Die tweede steen lijkt er echt op te wijzen dat de resten van een oorspronkelijk wat grotere meteoor langs komen stormen.
groet,
Gert (Enceladus)
Op deze site (flink eind naar beneden scrollen) staat dat filmpje met die pijl erin:
http://skylightsblog.blogspot.de/2014/04/why-norwegian-skydiving-meteorite-came.html
groet,
Gert (Enceladus)
Ja klopt, je ziet inderdaad linksonder in beeld een klein steentje. Alleen jammer dat dat beeld niet stil te zetten is. We zouden het voor 100% zeker weten als ze erin zouden slagen de meteoriet(-en) te vinden. Maar daar hebben ze geloof ik die twee jaar voor gebruikt, zonder succes.
Weet je, ik vind het wel heel origineel gevonden 😉