Site pictogram Astroblogs

Prachtige animatie laat ware beweging van het zonnestelsel zien

Onze planeet draait met een slordige 1600 kilometer per uur rond haar as, terwijl we met een snelheid van meer dan 100.000 km/u rondom de zon draaien. Maar daar blijft het niet bij: de zon beweegt met een snelheid van zo’n 828.000 km/u door de buitenwijken van ons melkwegstelsel. Zelfs de Melkweg zelf gaat kneiterhard en beweegt met een snelheid van 2 miljoen kilometer per uur ten opzichte van de kosmische achtergrondstraling. Begint het al te duizelen?

Met al die omloopbanen binnen omloopbanen, hoe ziet er dan allemaal “van buitenaf” uit? Enige tijd geleden stond het internet vol met een prachtige en betoverende gif-afbeelding, waarin werkelijk een gevoel van eeuwige beweging gevat is. De kurkschroef- of vortexachtige animatie is mooi, hypnotiserend en….verontrustend onwetenschappelijk!

The helical model - our solar system is a vortex

Maar waarom dan precies? Nou, niemand kan dat beter uitleggen dan astrodebunker Phil Plait! Gelukkig voelde sterrenkundige én kunstenaar Rhys Taylor zich geroepen om een wetenschappelijk verantwoorde versie te maken van de bewuste animatie. Het resultaat kun je hieronder bewonderen.

Voor de animatie op de afbeelding klikken. Credit: Rhysy.net

Als je jezelf dus futloos voelt en uitkijkt naar een welverdiend weekend, dan is dat niet vreemd! Je reist immers met meer dan een miljoen km/u door het heelal, en dat al heel je leven. Geen wonder dat je moe bent! Als je meer informatie wilt over dit onderwerp, dan verwijs ik je door naar deze special van de Astronomy Society.’

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten