18 mei 2024

Het nabije sterrenstelsel Segue 1 is een “levend fossiel”

De plek aan de hemel waar Segue 1 ligt. Credit: Marla Geha/W.M. Keck Observatory.

Het sterrenstelsel Segue 1 is het minst heldere satellietstelsel van de Melkweg, en ook de kleinste. Het hele stelsel is zelfs kleiner dan de gemiddelde bolvormige sterrenhoop en de totale lichtkracht van Segue 1 is vergelijkbaar met dat van 300 zonnen. Segue 1 is oorspronkelijk waarschijnlijk een satellietstelsel geweest van het Sagittarius elliptische dwergstelsel [1]een uitgerekt dwergstelsel, eigenlijk meer een parelsnoer van bolhopen, met M54 als “kern”, dat momenteel door de Melkweg verzwolgen wordt. De afstand tot het ministelsel bedraagt zo’n 75.000 lichtjaar. Allemaal leuk en aardig, maar die interessante feitjes zijn op zich niet voldoende om een blog aan te weiden. Maar het blijkt dat Segue 1 heel bijzonder is: alle sterren in het stelsel bestaan vrijwel geheel uit waterstof en helium, bijna zonder zwaardere elementen. Dat is vreemd: zware elementen worden gemaakt in zware sterren, die ontploffen als supernova. Hierbij verspreiden ze niet alleen hun zware elementen door het heelal, maar de resulterende schokgolven doen het omringende gas samendrukken, waarbij een nieuwe ronde van stervorming op gang komt. Bij Segue 1 is daar helaas geen sprake van. In het hele stelsel is de stervorming heel snel gestopt, niet lang nadat het stelsel überhaupt ontstaan was. Dat is nogal een mysterie. Vermoedelijk is de straling van die sterren de boosdoener. Alleen de lichtste sterren in Segue 1 zijn overgebleven, alle zware exemplaren zijn al lang ontploft. Het zijn deze zware sterren die enorm veel straling geproduceerd hebben, waarbij het gas in Segue 1 dusdanig werd verhit dat stervorming onmogelijk was geworden. Er zijn slechts weinig van dit soort stelsels bekend, maar dat komt vermoedelijk doordat ze ontzettend lichtzwak zijn. Bron: Phys.org.

Voetnoten

Voetnoten
1 een uitgerekt dwergstelsel, eigenlijk meer een parelsnoer van bolhopen, met M54 als “kern”
Share

Comments

 1. Ik denk dat dark matter in de halo van de Melk weg, gelijk staat aan “jonge” ( expelled) super nova black holes, geheel hierachisch geplaatst rond de kern. dus in schillen, de kleine in het midden en grotere daarbuiten. tussen die black holes onstaat een soort vacuum waar h2 gas concentraties tot nieuwe stervorming leidt. dus H2 sterren die oud lijken maar nieuw zijn!!
  Net zoals echte DWAF galaxies en sterren hopen, die alleen veel ouder zijn omdat -zo ver weg- de donkere materie ook veel ouder is.

  kijk op:
  Dwarf galaxies and their relation to galaxy related dark matter black holes.
  http://vixra.org/pdf/1301.0050v4.pdf

 2. Hallo Leo, bedankt voor je reactie en voor de link naar je artikel op ViXra, de alternatieve ArXiv zoals ik het maar even noem. Uit de link begrijp ik dat je met regelmaat artikelen plaatst op ViXra en dat alles gebaseerd is op je Quantum FFF Theory. Ik ken die theorie niet, dus ik kan er ook niet over oordelen. Over die hiërarchisch geplaatste schillen rondom de Melkweg vraag ik mij wel af welk mechanisme er voor zou zorgen dat er een ordening is van klein naar groot. En is de indirect gemeten hoeveelheid donkere materie niet veel groter dan het aantal stellaire zwarte gaten, dat na een type II supernova ontstaat in de Melkweg?

 3. Hallo Arie, ook zeer bedankt voor je reactie. Mijn FFF theorie ( Function Follows Form) begon met de gedachte dat de kleinste deeltjes wellicht een sub-quantum structuur ( Form) zouden hebben die van invloed is op het gedrag ( Function) van materie rond zwarte gaten en eldrers natuurlijk.
  Tevens dat de zwaartekracht en tevens alle krachten een combinatie van twee opponerende duwende of sturende (magnetisme) functies zouden moeten zijn. Dus fotonen tegenover oscillerende vacuüm deeltjes in mijn model Higgs- vacuüm field genaamd soms met de toevoeging Casimir.

  Als gevolg hiervan zouden propeller vormige Fermionen met een echte dubbel assige spin ( in Calaby yau vorm) aan de horizon van een zwart gat zo gepolariseerd worden dat ze ervan af geduwd worden ( door de vlindervormige Oscillatie structuur van het vacuüm) en als gevolg zwarte gaten door fluctuatie e-/e+ paren produceren waarbij de e+ positronen u- Quarks vormen en e- electronen: d-Quarks en dus uit het niets ( vacuüm) protonen ontstaan met elektronen schil aan de buitenzijde van het zwarte gat.
  Zo ontstaat een elektrische potentiaal en continue H2 vorming rond het zwarte gat.
  Tevens zorgt die H2 vorming ervoor dat er “gas bruggen” tussen de zwarte gaten worden gevormd die ze op afstand van elkaar houden, en tevens waardoor automatisch de grootste ZGaten aan de buitenkant van het galaxy gravitatieveld komen te liggen.
  De H2 gasbruggen duwen de ZGaten dus -vreemd genoeg- weg van het lokale gravitatie maximum doordat het H2 gas daardoor juist wordt aangtrokken en gericht.
  Mijn zwarte gaten hebben zodoende geen massa maar wel (Casimir) gravitatie effecten op materie maar niet op ander zwarte gaten.
  Ik realiseer mij dat dit Quantum FFF model erg ver “out of the box” van de huidige mainstream ligt.
  Ik heb daarom bij gebrek aan wiskundige onderbouwing wat posters over mijn Quantum FFF model gemaakt. Die posters zijn te vinden op: Flickr (150 stuks).
  Begin voor black hole Fermion repelling wellicht met nr 65 tot 72 op:
  https://www.flickr.com/photos/93308747@N05/?details=1

  Dit is in het kort de basis van het idee dat donkere materie alleen door zwarte gaten wordt vertegenwoordigd, dus punt vormig is, en zelfs in de vorm voorkomt van bol bliksem, komeet nulei en zonnevlekken.
  De Big Bang is in dit model een explosie van donkere materie ( zwart gat) en de inflatie een splijtingsproces naar steeds kleiner wordende zwarte gaten die het fractal Lyman Alpha systeem als basis voor galaxy vorming opleverde en uiteindelijk eindigde in de CMB.
  Voor meer info; zie;
  http://vixra.org/author/leo_vuyk
  http://bigbang-entanglement.blogspot.nl/2007/02/contents.html

  • gert1904 zegt

   Je zou, volgens mij, een goede nieuwe kandidaat zijn voor het lijstje dat in déze posting van Arie wordt genoemd:

   http://www.astroblogs.nl/2014/03/16/de-huis-tuin-en-keuken-kosmologie/

   Je hebt wat rondgelezen, getuige het gebruik van een term als “Calabi-Yau geometrie”. Waar ik nog nooit van had gehoord.

   Of je het begrepen hebt? Daar heb ik zo mijn twijfels over.

   • Leo Vuyk zegt

    Hallo Gert1904,
    Inderdaad dat lijkt er wel op. Toch heb ik begrip voor al die mensen ( en mijzelf natuurlijk) die proberen te omschrijven wat zij kunnen bedenken voor de grootste opgave waar de mensheid voor staat: en te begrijpen hoe het universum werkt.
    De gevestigde natuurkunde en astronomie heeft met de komst van steeds meer astro en quantum kennis te kampen met een echte crisis.
    Tevens zei Einstein een keer:
    “It should be possible to explain the laws of physics to a barmaid.”
    Dat lijkt op een uitdaging voor iedereen.

    • gert1904 zegt

     Je erkent dat je in de categorie HTK-kosmologen lijkt te vallen. Zelfkennis als deze is mooi. Compliment!

     Realiseer je dan ook:

     – dat je “FFF – theorie” hóóguit een “FFF – hypothese” is. Zie:

     http://nl.wikipedia.org/wiki/Hypothese
     http://nl.wikipedia.org/wiki/Theorie

     – dat het niet hebben van een wiskundige/wetenschappelijke achtergrond een ernstige belemmering is

     Over een “crisis” in de Natuurkunde en de Astronomie is mij niets bekend. Natuurlijk weet ik wél dat de diverse theorieën (nog) niet aansluiten.

     Einstein zou volgens jou gezegd hebben:

     “It should be possible to explain the laws of physics to a barmaid”.

     Ik heb dat citaat meermaals teruggevonden, dus het zal in essentie wel kloppen.

     Zucht. Tálloze wetenschappers hebben zich beziggehouden met de uitleg van de wetten van de Natuurkunde en de Astronomie, voor “a barmaid”, oftewel “een leek”.

     Ik denk dan bijvoorbeeld aan Robert Feynman. Maar ook aan The Mythbusters. En een heel scala daartussen.

     Probeer nu éérst je FFF-hypothese maar eens duidelijk en eenvoudig onder woorden te brengen. Zodat hij begrijpelijk is voor de (voorzichtig geformuleerd) niet-barmeiden van Astroblogs.

     Dat eenmans-gedoe op viXrA.org, zonder wetenschappelijke referentie, leidt tot niets.

     • Leo Vuyk zegt

      Ok Gert ik vermoed dat ik het niet voor je hoef te vertalen uit het engels:

      Leo Vuyk: I postulate that Black holes don’t emit gravitons (as Fermions do) but suffer under the “Casimir push” of the oscillating Higgs (pushing gravity) field. That the Black hole is a real Quantum Knot inside the oscillating Higgs Field and is the origin of all Lightning-channeling, Ball Lightning and Micro-Comet phenomena on earth and the origin of Comets, Sunspots, Herbig Haro Objects evolving into stellar- and Galaxy Anchor Black Holes.

      THE MAIN CHARACTERISTICS ARE:

      A: NEW DARK MATTER QUANTUM BLACK HOLE paradigm. A MASSLESS BH BY ABSENCE OF GRAVITON EMITTANCE.

      B: NEW DARK ENERGY HIGGS (with 126 GeV OSCILLATING energy, WITHOUT MASS!!),

      C: NEW BIG BANG PARADIGM (with symmetrical entangled raspberry shaped cyclic multiverse).

      D: NEW WAVEFUNCTION COLLAPSE (only by symmetric entanglement between opposing anti copy universes at the quantum level (long distance SUSY between anti-copy quanta). SUSY: LONG DISTANCE MIRROR UNIVERSAL FUNDAMENTAL SYMMETRY IN NATURE

      E: NEW HUMAN CONSCIOUSNESS (is based on the a comparable but retarded (B.Libet: 400 m.sec) collapse principle).

      F: NEW STANDARD MODEL (has to be extended).

      G: The LIGHTSPEED is dragged around massive objects. So a bouncing radar pulse from Venus onto Earth will show anomalies.

      H: NEW HUBBLE REDSHIFT (is originated by transformation (lattice dilution) of the vacuum by Dark Matter black hole proliferation.

      IN OTHER WORDS;

      1: The clear MICROSTRUCTURE or the 3D FORM of elementary particles, (also called 3D-Preons) made out of convertible Higgs particles, is responsible for “Bound states of Fermions” and composite Quarks.

      2: The DARK ENERGY Higgs is supposed to be energetic oscillating, it is the origin all particle motion and spin states and Dark energy (125 Gev) inside a truncated tetrahedron shaped chiral vacuum lattice. The lattice chirality (left or right handed) is the origin of our material universe. Higgs particles are zero point “Planck Oscillators” the origin of the Casimir force, waiting to be harnessed as free energy.

      3: NOTHING SUCKS IN PHYSICS, Gravitons act with less pressure on Fermions than the Higgs vacuum (dark energy) and everything is ENTANGLED by INSTANT communication between at least two anti-copy UNIVERSES or MULTIVERSE, being entangled since the big bang.

      4: MASSLESS DARK MATTER Black holes of all sizes (down to ball lightning) do not emit gravitons, they feel only Casimir Gravity of the vacuum oscillations so they are massless but counter intuitively the origin of dark matter and producers of all Hydrogen by electron and Positron pairs as horizon fluctuations and repell all Fermions at the BH horizon.

      5: The Multiverse is Pulsating by two phenomena, A; vacuum (Higgs) eating new paradigm dark matter black holes (causing the Hubble redshift) and B: by universal expansion caused by the oscillation force (Dark energy) of the Higgs vacuum lattice.

      FUNCTION FOLLOWS FORM in Quantum FFF-Theory. The Microstructure of elementary particles, is supposed to be the origin of FUNCTIONAL differences between Higgs- Photon- and propeller shaped Fermion particles. Something SMALL is missing in mainstream physics: a NEW splitting and pairing MASSLESS BLACK HOLE,the origin of all dark matter, Ball Lightning Micro Comets , Comets, Sunspots up to Galaxy Anchor Black Holes (GABHs) recently coined: “Galaxy OUTCAST BLACK HOLES” http://arxiv.org/pdf/1303.3929v1.pdf

      See also: the Big Crunch of the CP symmetric pulsating raspberry shaped multiverse.

      The multiverse is a huge pinball machine, with dark energy in the form of linear oscillating double Higgs pins as the origin of photonic collision products with the propeller shaped Fermions as balls. All forces are the result of this entangled Pin-Ball interaction. The 125GeV Boson recently found in the LHC is not a single but a double massless 3rd generation Higgs boson linear oscillating in tandem as opposing boxer engine pistons in a chiral truncated tetrahedron lattice. The 125GeV energy is the base for universal dark energy, the frequency is the base for local time and the length a base for the Planck scale. (Twin Higgs, Dual Higgs, Duplex Higgs, or Tandem Higgs) AS A RESULT, Free energy devices and electron-muon decay levitation is proposed. An unstable Higgs vacuum seems to be present around all black hole horizons by observed H2 production and annihilation radiation created by pair production of positrons and electrons. (Instability of the Higgs field) see: http://vixra.org/author/leo_vuyk http://www.lulu.com/spotlight/LeoVuyk

      http://www.flickr.com/photos/93308747@N05/sets/

      Keywords: Sub Quantum Theory, Sub quantum Geometry, Sub Quantum Mechanics restoring reality. DARK ENERGY HIGGS, DARK MATTER QUANTUM BLACK HOLES inside Sunspots, Comets, Ball Lightning, outside: Stellar-, GalaxyAnchor Black Holes. (GABHs or dark matter galaxy Outcast black holes, the Origin of universal contraction). Dark Energy Higgs vacuum lattice, the origine of universal expansion. Dense aether model. Black Hole Casimir Gravity, Quantum knots. Spin networks, Gravity by distorted Vacuum oscillation spectrum. Zero Point Casimir effect. Einstein metrics with constant scalar curvature. Calabi Yau Fermion Manifold. 2-Higgs doublet model. (2HDM MODEL) Ekpyrotic cyclic multiverse, dual adapted Kerr Black Hole. Birkeland currents and Alfven’s circuits.

      Ik zal gaarne je vragen beantwoorden natuurlijk.

     • gert1904 zegt

      Begin jezelf maar punten toe te kennen:

      http://math.ucr.edu/home/baez/crackpot.html

     • gert1904 zegt

      **Richard** Feynman, natuurlijk! Dom, dom van mij! 😢

Speak Your Mind

*