6 december 2023

Mag ik even voorstellen: PA3DSS en K1JT

Afgelopen weekend was de heropening van de 25 meter radiotelescoop van Dwingeloo – het zal jullie niet ontgaan zijn – en op die memorabele bijeenkomst waren ook PA3DSS en K1JT aanwezig, hierboven gebroederlijk naast elkaar. Eh… PA3DSS en K1JT, Arie begin je nou te ijlen? Nee hoor, maak je maar geen zorgen. Het zijn zogenaamde call signs, een unieke mix van cijfers en letters, die toegekend worden aan radiozendamateurs [1]Mmmmm, die term zou m.i. uitgebreid mogen worden. Radiozendamateurs zenden graag radiosignalen uit. Amateur-sterrenkundigen ontvangen graag signalen – vanuit de diepten van het heelal. De … Lees verder die geslaagd zijn voor hun examen, bijvoorbeeld om een licentie te krijgen. PA3DSS en K1JT zijn radiozendamateurs en buiten de radiowereld kennen wij ze als Theo Dekkers en Joseph Taylor. Ik sprak Theo dit weekend over die call signs en hij vertelde dat in kringen van de radiozendamateurs iedereen elkaar kent van de call sign, NIET van hun eigen naam.

Call-wolk

Via de mail stuurde Theo mij nog wat nadere informatie toe over de call signs. Amerikaanse zendamateurs hebben een call die begint met de A, K, N of een W. In de regel is het zo, hoe korter de call, des te hoger de machtigingsklasse. In Nederland werkt dat anders, ieder land heeft zijn eigen regels maar de beginletters zijn toe gewezen door de IARU, de internationale amateur radio unie. Sinds eind 1983 heeft hij zijn fel begeerde A machtiging PA3DSS. (Telegrafie examen 12 woorden per minuut). Nederlandse radioamateurs beginnen altijd met P, dan wel PA t/m PI. Het gaat daarbij niet alleen om zendamateurs, maar om alles wat met zenders te maken heeft, kijk maar naar de vliegtuigen, verreweg de bekendste in NL is toch wel het regeringstoestel de PH-KBX. De eerder genoemde Joseph Taylor – sterrenkundige, Nobelprijswinnaar én degene die zaterdag de opening verrichtte van de radiotelescoop – heeft ook zijn sporen verdiend op het gebied van de radio-amateurwereld. Niet alleen heeft hij meegewerkt aan de ontwikkeling van de Moonbounce techniek, ook heeft hij de zogenaamde Weak Signal Joe Taylor (WSJT) software ontworpen, bedoeld om radioamateurs met zwakke signalen met elkaar te laten communiceren. Theo, bedankt voor de info!

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 Mmmmm, die term zou m.i. uitgebreid mogen worden. Radiozendamateurs zenden graag radiosignalen uit. Amateur-sterrenkundigen ontvangen graag signalen – vanuit de diepten van het heelal. De ideale mix tussen die twee is dus de radio-amateur die zowel kan zenden als ontvangen!

Comments

  1. Prof C.A. (Lex) Muller (een van de ontwerpers van de Dwingeloo telescoop) had als roepnaam PA0CAM. PA betekent dat de radioamateur beschikt over een volledige machtiging.
    CAMRAS (de stichting die de Dwingeloo Radiotelescoop beheert) is het acroniem van C.A. Muller Radio Astronomie Station. CAMRAS / de Dwingeloo Telescoop / haar gebruikers hebben de roepnaam PI9CAM. PI is gereserveerd voor specifieke doeleinden, experimenten, onderwijs, vergunningen e.d. De 9 geeft aan in verenigingsverband. En de laatste drie letters CAM zijn door CAMRAS gekozen om daarmee Lex Muller te herinneren en te eren.

  2. PD0RAG kan deze blog wel waarderen 🙂

  3. Avatar foto Monique zegt

    Ergens wel jammer, al die saaie afkortingen 🙁 Bij radiotelescoop denk ik altijd meteen aan de film ‘Contact’ met Jodie Foster (mooie film inclusief waterlanders)

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d