28 maart 2024

Hele aarde trilde door gigantische inslag planetoïde 3,26 miljard jaar geleden

Credit: Johan Swanepoel/Shutterstock

Amerikaanse onderzoekers van de Stanford Universiteit hebben door geologisch onderzoek aan de Barberton Greenstone Belt in Zuid-Afrika ontdekt dat de aarde 3,26 miljard jaar geleden getroffen moet zijn door de inslag van een planetoïde die minstens 37 km in doorsnede was – mogelijk zelfs 50 km – en die een inslagkrater van bijna 500 km groot veroorzaakte. De inslag was catastrofaal: de inslag veroorzaakte een aardbeving met een kracht van maar liefst 10,8 op de schaal van Richter, waardoor de gehele planeet een half uur trilde. Er ontstonden nieuwe aardbevingen en enorme vloedgolven, die wel duizend meter hoog waren. Hieronder een vergelijking van de Barberton greenstone belt-planetoïde met de ‘beroemde’ Chicxulub planetoïde – waarmee 65 miljoen jaar geleden de dinosaurussen werden uitgeroeid – zie je hieronder:

Credit: American Geophysical Union

In de rotsen bij Barberton Greenstone Belt ontdekte de groep, die onder leiding stond van Norman Sleep, allerlei fracturen, die alleen ontstaan kunnen zijn door een gigantische inslag. De planetoïde zou met een snelheid van 20 km per seconde zijn ingeslagen. Wellicht dat door de inslag de platen van de korst begonnen te scheuren en de platentektoniek begon, de langzame beweging van de platen. Bron: AGU.

Share

Comments

  1. Enceladus zegt

    Ik kan me wel voorstellen dat de platentektoniek daardoor begon, maar het lijkt me stug dat die beweging 3,26 miljard jaar later nog gaande is. M.a.w.: ik vermoed dat die platentektoniek ook wel zonder die inslag op gang zou zijn gekomen.

    groet,
    Gert (Enceladus)

    • Daar zit wat in. Maar stel dat die korst eerst helemaal vast zat, op slot zat als het ware en dat door de inslag de korst her en der ging scheuren en de karakteristieke platen ontstonden. Toen die eenmaal gingen bewegen stopte dat niet, hetgeen ook te maken heeft met het feit dat ze drijven op de ‘vloeibare’ mantel. Zo lang die scheuren er zijn en de vloeibare mantel er is zal dat drijven doorgaan.

      • Enceladus zegt

        Oké, maar zo beredeneerd zou het dus zo moeten zijn dat éénmaal tegen elkaar aangelopen platen voorgoed aan elkaar vast zitten omdat er dan ter plekke niet meer sprake is van een scheur. Ik vraag me echter af of dat echt zo is. Zit India voorgoed vast aan Eurazië?

        groet,
        Gert (Enceladus)

        • Mike Dhanpat zegt

          Tenzij je toen al gedeeltes van basalt had en gedeeltes met lichter gesteente waardoor bij botsing de basalt plaat automatisch eronder schoof.

          Zelf denk ik overigens dat de platen sowieso wel ontstaan zouden zijn, maar dat deze inslag mogelijk dat proces heeft versneld. Mij lijkt dat op een gegeven moment de oppervlaktespanning zo hoog moet zijn geweest door opbouwende druk in de kern van de aarde dat er scheuren ontstaan zouden zijn.

          • Enceladus zegt

            Toch is onze planeet vooralsnog volkomen uniek in het zonnestelsel:

            – Vooralsnog het enige hemellichaam met leven (dat sporadisch enige intelligentie vertoont)
            – Het enige hemellichaam met een oceaan die grenst aan haar atmosfeer (versus twee manen met een oceaan onder ijs)
            РDe enige planeet met precies ̩̩n maan (er zijn immers twee planeten zonder manen en vijf planeten met meerdere manen)
            – De enige planeet met platentektoniek

            groet,
            Gert (Enceladus)

  2. Enceladus zegt

    Ik zat zojuist op Google Maps Canada eens te bekijken en ineens viel mijn oog op dit ringvormige meer in Québec:
    http://goo.gl/maps/yzkW3

    Leek me warempel wel het litteken van een inslag. En jawel: http://nl.wikipedia.org/wiki/Manicouagan_Reservoir
    Ooit was het daar goed raak!

    groet,
    Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*