16 juni 2024

Mars Express brengt stroomgeul in beeld

Osuga Valles. Op de bron zijn meer foto’s te vinden, waaronder eentje in 3D. Credit: ESA/DLR/FU Berlin, CC BY-SA 3.0 IGO

De Europese Marsverkenner Mars Express heeft een reeks beelden geschoten van Osuga Valles, een plateau dat doorsneden wordt door een netwerk van ravijnen en gestroomlijnde “eilanden”. Het gebied meet zo’n 164 kilometer, maar slechts een deel ervan is nu in beeld gebracht. Het gebied ligt zo’n 170 kilometer ten zuiden van Eos Chaos, dat zelf onderdeel is van de mega-canyon Valles Marineris.

Astronomen vermoeden dat Osuga Valles is uitgekerfd door een catastrofale overstroming, waarbij de stroomsnelheid hoog moet zijn geweest. De opgedroogde stroomgeul moet noordoostwaarts hebben gestroomd (rechts onderin op de foto), richting een 2,5 kilometer diepe depressie. Het is niet bekend of het water destijds werd opgenomen door de bodem van de depressie, of dat zich een tijdelijk meer heeft gevormd.

Bron: European Space Agency

Share

Comments

  1. Enceladus zegt

    Als je de kraters even wegdenkt (of photoshopt), dan is het net alsof je naar een close-up foto van een strand bij eb zit te kijken.

    groet,
    Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*