23 juli 2024

Hoe bemande capsules veilig moeten landen op Mars: met LDSD en SIAD

mars-parachute

Weten jullie nog hoe de Marsrover Curiosity op die gedenkwaardige zesde augustus 2012 na een bloedstollende afdaling door de ijle atmosfeer landde op het oppervlak van Mars? Ben je ’t vergeten – shame on you – dan moet je nog maar even naar de video in deze blog kijken. Voor de 900 kg wegende Curiosity was dus het ingenieuze landingssysteem van de MSL nodig, waarbij zowel grote parachutes als de skycrane gebruikt werden. Maar stel nou dat over pakweg tien jaar bemande missies naar Mars gaan plaatsvinden – of ze nou enkele reis naar Mars zijn, zoals met het Mars One project, of niet – dan zal de capsule heel wat zwaarder zijn dan die 900 kg en heb je echt iets anders nodig om goed af te remmen in de ijle atmosfeer en veilig op Mars te landen. Bij de NASA zijn ze daarover aan het nadenken – uiteraard moet ik daarbij zeggen – en de techniek die ze nu aan het ontwikkelen zijn is die van de

Share

Comments

  1. Enceladus zegt

    Ingewikkeld, maar vooral heel indrukwekkend!

    groet,
    Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*