15 april 2024

Hubble kan nu veel nauwkeuriger afstanden meten

Credit:
NASA, ESA, and A. Feild (STScI)

Dankzij een nieuwe techniek kunnen astronomen met behulp van de Hubble-ruimtetelescoop voortaan de afstanden van sterren tot op 10.000 lichtjaar meten – tien keer verder dan tot nu toe mogelijk was. De nieuwe techniek, ‘ruimtelijk scannen’ geheten, is gebaseerd op de vertrouwde parallaxmethode.Parallaxmetingen zijn de betrouwbaarste manier om afstanden in het heelal te meten. Het is in feite dezelfde techniek die landmeters op aarde gebruiken: als je van een driehoek de lengte van één zijde (de basis) en de grootte van de aanliggende hoeken kent, kun je de lengte van de beide andere zijden berekenen.Astronomische ‘landmeters’ gebruiken de middellijn van de aardbaan als basis. De aanliggende hoeken worden vastgesteld door de positie van een ster tweemaal te meten, met een onderbreking van een half jaar. Hoe kleiner de afstand van de ster, des te meer lijkt hij tussen die twee metingen heen en weer te springen.Astronomische parallaxmetingen leveren betrouwbare resultaten op zolang de ster in kwestie maar niet meer dan ongeveer duizend lichtjaar van ons verwijderd is. De nieuwe techniek vergroot dat bereik tot ongeveer tienduizend lichtjaar. Dat betekent dat van veel meer cepheïden – veranderlijke sterren die een belangrijke rol spelen bij de meting van veel grotere afstanden in het heelal – de afstand nauwkeurig kan worden bepaald.Bij ‘ruimtelijk scannen’ wordt niet de positie van een ster gemeten, maar laten de astronomen de ster een spoor trekken door het beeldveld van de ruimtetelescoop. Het heen en weer springen van zo’n recht sterspoor ten gevolge van de beweging van de aarde om de zon kan veel nauwkeuriger worden gemeten dan het heen en weer springen van één enkel stipje. Bron: Astronomie.nl.

Share

Comments

  1. Doen ze dat nu pas ? ik dacht dat al gebruikelijk was, omdat dat het meest logische is

  2. Dat bedoel ik juist, ik dacht dat ze dat op die manier al lang deden, hoe groter de lijn, ellips of cirkel, hoe dichterbij het waarnemingsobject is , zo zie je ook wat hun baan is ten opzichte van het geheel, want hiermee zie je ook de baan die sterren / melkwegstelsels hebben, ten opzichte het verschil van het geheel beeld die het verste weg staan, in time, you will see you own milkyway direction

    Het mooie is we gaan de ruimte op grotere afstand driedimensionaal zien, en dat is mooi!

    Het zou een mooi idee zijn om nog verder de afstanden in lijn vast te gaan zetten, om een waarnemings-satelliet de ruimte in kijkend in een baan te zetten bij Mars of bij Saturnus, idee voor Cassini-Huygens om een Saturnus-jaar dat te laten doen, of om iedere maand even op een vastpunt ergens gericht in de ruimte te laten kijken, dan zie je van de nog verder weg gelegen melkwegstelsels in een vaste lijn, en minder ver weg in een stippellijn, Dan kan je nog beter 3D beeld krijgen van de ruimte op een nog grotere afstand, Startrek, vanaf hier visual reality motion travelling in space ^^ 😉 .

  3. De “betrouwbaarste”? Is dat nieuw Nederlands?

Speak Your Mind

*