28 november 2023

Ook cheerleaders dragen een steentje bij aan wetenschap in het ISS

Credit: Science Cheerleaders

Aanstaande maandag – 14 april om 22.58 uur – wordt de derde Commercial Resupply Services mission (CRS-3) van SpaceX uitgevoerd, waarbij vanaf lanceercomplex 40 op Cape Canaveral Air Force Station in Florida de onbemande Dragon capsule met een Falcon 9 raket wordt gelanceerd en in de ruimte gebracht – allemaal live te volgen via SpaceX Webcast. De capsule is volgeladen met 2267 kg aan materiaal voor het internationale ruimtestation ISS en waaruit die lading bestaat zie je in de infografiek onderaan deze blog. Het interessante is dat een deel van de lading een experiment betreft dat opgesteld is door Amerikaanse cheerleaders, je weet wel, die dames in korte rokjes, die bij belangrijke voetbalwedstrijden in de VS allemaal staan te huppelen en te zwaaien en het publiek staan te vermaken. Dat ze meer kunnen dan alleen maar wat zwieren en zwaaien blijkt wel uit het feit dat er een clubje van die cheerleaders is, die zich de Science Cheerleaders noemen en die naast het cheerleaden in belangrijke Amerikaanse competities zoals de NFL en NBA ook aan wetenschap en technologie doen. Zo hebben zij een project gestart genaamd Project MERCURRI, bedoeld om te kijken hoe micro-organismen in de ruimte groeien.

Credit: Science Cheerleaders

In het kader van project MERCURRI hebben de dames overal op aarde micro-organismen verzameld, op plekken uiteenlopend van sportstadiums, musea, TV-shows tot de Liberty Bell ruimtecapsule, waarmee Virgil Grissom de tweede Amerikaan in de ruimte werd. Hieronder zie je één van de dames, terwijl ze monsters neemt van eh…. de schoen van Buzz Aldrin. Lekker doeltreffend na zoveel jaar. 😀

Credit: Science Cheerleaders

De monsters zijn van schoenen gehaald, van mobiele telefoons, van bekleding, van wanden, enzovoorts, je kunt het zo gek niet bedenken – bekijk deze pagina met foto’s maar eens waar ze ’t allemaal vandaan haalden. Hoe al die micro-organismen op aarde groeien wordt door de Science Cheerleaders nauwlettend in de gaten gehouden, maar nu gaan deze maandag ook mee de ruimte in en zal daarboven in het ISS worden bestudeerd hoe ze zullen groeien onder de gewichtsloze toestand aldaar. Over de resultaten zal ik jullie uiteraard op de hoogte houden. Hier de beloofde infografiek over wat er allemaal maandag aan lading omhoog gaat richting het ISS.

Credit: Science Cheerleaders / Project Merccuri

Bron: Space.com + Project MERCCURI.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: