14 juni 2024

“Leven is waarschijnlijk op de zeebodem ontstaan”

alkalische schoorstenen

Het is misschien wel de grootste vraag voor de wetenschap: hoe is het leven op aarde begonnen? Volgens de standaardtheorie is een “chemische soep” aan het oppervlak hiervoor verantwoordelijk. Een nieuwe studie, uitgevoerd door NASA, is met een alternatief gekomen dat “veel waarschijnlijker” is: de zeebodem.

Nu lijkt een zeebodem niet direct een geschikte plaats voor het leven: koud en donker. Gelukkig zijn er plaatsen waar dit niet het geval is: hydrothermische schoorstenen. Wie z’n moeder? Laten we teruggaan naar het jaar 1980, toen een onderzoeksteam tijdens een onderwatersurvey iets opmerkelijks ontdekte: zwarte “schoorstenen” die vanuit de zeebodem omhoog rijzen, en constant heet en voedselrijk water uitstoten. In de omgeving van deze schoorstenen bleek het te wemelen van het leven, op een plaats waar niemand dat verwacht had.

Sommige van deze schoorstenen stoten minder heet water uit, zijn wat minder actief, maar zijn wel bijzonder rijk aan alkalische stoffen. De jonge aarde moet gewemeld hebben van deze dingen en volgens de onderzoekers is hier waarschijnlijk het leven ontstaan. Maar waarom denken ze dat?

Het sleutelwoord is: chemische onbalans. De warme, alkalische schoorstenen waren in een ongebalanceerde staat ten opzichte van de omringende, licht zure oceaan. Hierbij ontstaat een soort van “vrije energie” die de motor heeft gevormd voor het ontstaan van het leven. Sterker nog: alkalische schoorstenen zijn op twee manieren in een chemische onbalans! Dat zijn dus twee bronnen van gratis energie!

Okee, de eerste chemische onbalans heeft te maken met een verschil in het aantal protonen – een zogenaamd gradi

Share

Speak Your Mind

*