23 september 2023

Supercomputer laat zien hoe zwart gat ster verzwelgt

Credit: tacc.utexas.edu.

Astronomen van het Georgia Institute of Technology hebben gedetailleerde computersimulaties uitgevoerd van de manier waarop sterren uiteen worden gerukt door de getijdenkrachten van superzware zwarte gaten in de kernen van sterrenstelsels. Naar schatting komt zo’n catastrofaal verschijnsel in een gemiddeld sterrenstelsel ongeveer eens in de tienduizend jaar voor.

De computersimulaties, deels uitgevoerd met supercomputers van het Texas Advanced Computing Center, zijn voor publicatie aangeboden aan The Astrophysical Journal. Uit de simulaties blijkt dat er bij het verorberen van een ster door een superzwaar zwart gat eerst in korte tijd veel straling wordt geproduceerd, die daarna in de loop van ca. tien jaar op een karakteristieke wijze in intensiteit afneemt.

Met dergelijke simulaties hopen astronomen meer inzicht te krijgen in waarnemingen van zulke verschijnselen. Zo is enkele jaren geleden waargenomen hoe een heliumrijke sterkern uiteengerukt en verorberd werd door een superzwaar zwart gat op 2,7 miljard lichtjaar afstand van de aarde. Met grote survey-projecten, die in korte tijd de gehele sterrenhemel afspeuren, zullen de komende jaren naar verwachting veel meer van dit soort verschijnselen worden waargenomen, aldus de astronomen.

Bron: Astronomie.nl

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: