13 juni 2024

Vloeibare oceaan…..op Pluto??

Voorstelling van New Horizons, die voorbij Pluto en in de verte Charon vliegt. Credit: NASA

Een stel onderzoekers hebben drie mogelijke modellen ontwikkeld om het inwendige van de ex-planeet Pluto te omschrijven. De mogelijkheden zijn: een niet-gedifferentieerde mix van rots en ijs, een gedifferentieerde mix van rots en ijs, en een oceaan bedekt met ijs. De derde mogelijkheid suggereert dat Pluto tektonisch actief zou moeten zijn. Natuurlijk weten we het antwoord pas als New Horizons volgend jaar arriveert bij de ijsdwerg.

Wetenschappers denken dat Pluto het resultaat is van een kosmische botsing, waarbij ook z’n maan Charon ontstaan is. Als ruimteobjecten botsen, wordt hitte geproduceerd. Deze hitte zou vandaag de dag nog altijd aanwezig kunnen zijn.

Credit: arXiv:1403.6377 [astro-ph.EP]

Vlak na de inslag is de afstand tussen Pluto en Charon wellicht veel kleiner geweest dan vandaag de dag. De onderlinge getijdenkrachten zouden beide objecten dan een traanvorm gegeven hebben. Naarmate de onderlinge afstand groter werd, verdween de traanvorm en vormde zich een dikke ijskorst. Deze ijskorst zou dan bestaan hebben uit losse platen, een soort van tektoniek dus, die drijven op vloeibaar water. Als dat zo is, dan zou New Horizons daarvoor bewijs moeten vinden, bijvoorbeeld in de vorm van ijsplaten die een eind de “lucht” in steken.

Er is helaas een “maar”: Pluto heeft een zeer elliptische omloopbaan, waardoor de afstand tot de zon kan fluctueren. Tijdens de “zomer” heeft Pluto een dampkring, maar die bevriest tijdens de “winter” aan het oppervlak. Ieder bewijs voor plaattektoniek zou hierbij onzichtbaar kunnen worden. Helaas pindakaas in het nu winter op Pluto, dus het wordt afwachten of New Horizons bewijs kan vinden voor plaattektoniek op Pluto (en dus voor vloeibaar water).

Bron: Phys.org

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  Het is daar bij Pluto met Charon en al die andere maantjes een opvallend kosmisch biljart. Eigenlijk is het onlogisch, zo’n klein planeetje (pardon: dwergplaneet) met zoveel manen. Dus het idee dat Pluto en zijn companen het gevolgd zijn van een kosmische botsing klinkt wel aannemelijk.

  Als Pluto werkelijk een oceaan zou blijken te hebben, dan zou dat al het vierde hemellichaam bij onze ster zijn met een waterwereld. Dan kun je toch wel voorzichtig gaan stellen dat oceanen tamelijk normaal zijn. En de kans op leven bij andere sterren neemt dan ook toe.

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. En als je dan bedenkt dat het leven waarschijnlijk op de zeebodem onstaat..dan is het een mooie ontwikkeling!
  Wat ik wel niet altijd snap is dat ze zoveel Exoplaneten ontdekken waarvan ze soms zelfs al de tempratuur kunnen schatten en of ze een atmosfeer hebben. Maar van een (dwerg)planeet die betrekkelijk dichtbij is nog ze weinig weten.!

 3. Ook op Pluto water ? Dan is dit de zoveelste plaats binnen hetzelfde zonnestelsel waar water wordt gevonden. Dan moet water een kosmisch veel voorkomend goedje zijn.

Speak Your Mind

*