1 december 2023

Hubble’s dwarsdoorsnede heelal toont ons Fred, Ginger en eh… CLASS B1608+656

heic1408a (1)

Door gedurende veertien uur in totaal een klein stukje aan de hemel te fotograferen hebben sterrenkundigen met de Hubble ruimtetelescoop een mooie dwarsdoorsnede van het heelal gemaakt. Die doorsnede toont ons in visueel en infraroodlicht een mix van objecten relatief dichtbij en zeer ver weg. Gemiddeld staan de objecten op de foto – allemaal sterrenstelsels bij elkaar in clusters gegroepeerd, je ziet ze hierboven – op zo’n vijf miljard lichtjaar afstand, maar bij een aantal is iets opmerkelijks te zien. Bij sommige van die stelsels is namelijk een tikkeltje blauwgetinte boog te zien. Het zijn de zogenaamde gravitatielenzen, licht dat van objecten heel ver weg komt, maar dat onderweg naar de aarde een clusters van sterrenstelsels passeert. De massa van materie en donkere materie van die clusters verbuigt de ruimte en daardoor buigt het licht van dat erachter liggende object af richting de aarde en zien wij dat licht als een boogje, een gravitatielens.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: