Site pictogram Astroblogs

Infografiek en video over Kepler-186f

Credit: NASA Ames/SETI Institute/JPL-Caltech

Vandaag maakte de NASA bekend dat men met de Kepler ruimtetelescoop een exoplaneet heeft ontdekt, genaamd Kepler-186f,  die de afmeting van de aarde heeft en die in de levensvatbare zone rondom z’n centrale ster, een dwergster van klasse M, ligt, waar water in vloeibare vorm kan voorkomen. Hieronder een infografiek over Kepler-186f en het planetensysteem waar het deel van uitmaakt, daaronder een video waarin het systeem wordt getoond.

Facts about planet Kepler-186f.Source SPACE.com: All about our solar system, outer space and exploration. Credit: Karl Tate/Space.com

Zoals je hierboven ziet liggen de vier andere planeten bij de ster Kepler-186 niet in de levensvatbare zone, omdat het daar veel te heet is, door de nauwe afstand tot de ster. Dat zijn Kepler-186b, Kepler-186c, Kepler-186d en Kepler-186e, die in 4, 7, 13 respectievelijk 22 dagen om de ster heendraaien en die allen kleiner zijn dan anderhalf keer de afmeting van de aarde. Hier de afbeelding die ook tijdens de teleconferentie van de NASA om 20.00 uur werd gebruikt en die de levensvatbare zone van sterren aangeeft. Omdat Kepler-186 een M-klasse dwerg is, die half zo groot is als de zon, ligt die zone dichterbij de ster dan bij de zon.

ScreenHunter_242 Apr. 17 21.22

Hier vind je alle sheets in PDF-vorm die tijdens de teleconferentie van de NASA zijn gebruikt. Hieronder tenslotte de video over Kepler-186f van het NASA Ames Research Center. Let op: tot 1:15 m hoor je niets, pas daarna is er geluid.

Bron: Space.com.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten