Astronomen hebben een planeet gevonden die op de aarde lijkt. Kepler-186f is rotsachtig, slechts 10 procent groter dan de aarde en ligt op de juiste afstand van zijn ster. De planeet ligt op 500 lichtjaar van ons zonnestelsel in het sterrenbeeld Zwaan. Hij draait eens in de 130 dagen om zijn ster. De wetenschappers noemen het een belangrijke vondst in de zoektocht naar buitenaards leven. De planeet werd in maart 2009 gevonden met de ruimtetelescoop Kepler. Uit minieme fluctuaties in het licht van een ster leidden de wetenschappers af dat er een planeet voorbij de ster schoof, schrijven ze in het wetenschapsblad Science [1]Elisa V. Quintana, Thomas Barclay, Sean N. Raymond, Jason F. Rowe1, Emeline Bolmont, Douglas A. Caldwell, Steve B. Howell, Stephen R. Kane, Daniel Huber, Justin R. Crepp, Jack J. Lissauer, David R. … Lees verder In het sterrenstelsel werden zo eerder al vier andere andere planeten ontdekt.
Dankzij Kepler zijn op deze manier in totaal al bijna 2000 exoplaneten ontdekt. Daar zaten ook al aardachtige planeten bij, maar geen van daarvan lijkt zoveel op onze aarde als Kepler-186f. De afstand van de planeet tot de ster is precies goed om vloeibaar water mogelijk te maken. De planeet ligt op het randje van de zogenaamde Goudlokje-zone. Zoals in het sprookje over de drie beren is het er niet zo heet dat water verdampt en niet zo koud dat het bevriest. Of er ook daadwerkelijk leven op de planeet mogelijk is, kunnen de astronomen niet zeggen. Mogelijk is de ster waarom de planeet draait spelbreker.
Kepler-186f draait namelijk om een ander soort ster dan onze zon, een rode dwerg van spectraalklasse M. Zo’n ster is kleiner dan onze zon, maar ook actiever. Daardoor zou de planeet te veel blootgesteld kunnen worden aan straling om leven mogelijk te maken. Wat de kans op leven wel groter maakt is dat dwergsterren langer bestaan dan hun grotere broers. Daardoor zou het leven meer tijd krijgen om zich te ontwikkelen. Ook is er mogelijk op de planeet een atmosfeer ontstaan die de straling filtert.
http://www.youtube.com/watch?v=f7lHbXxV0fk
Bron: NOS.
Voetnoten
↑1 | Elisa V. Quintana, Thomas Barclay, Sean N. Raymond, Jason F. Rowe1, Emeline Bolmont, Douglas A. Caldwell, Steve B. Howell, Stephen R. Kane, Daniel Huber, Justin R. Crepp, Jack J. Lissauer, David R. Ciardi, Jeffrey L. Coughlin, Mark E. Everett, Christopher E. Henze, Elliott Horch, Howard Isaacson, Eric B. Ford, Fred C. Adams, Martin Still, Roger C. Hunter, Billy Quarles, Franck Selsis. An Earth-sized Planet in the Habitable Zone of a Cool Star. Science (2014). |
---|
Nou ja zeg, ik hoor het mijn man net zeggen!
Ja, ik zat eigenlijk te wachten op de persconferentie van de NASA, die pas om 20.00 uur gaat plaatsvinden. Maar kennelijk is het nieuws nou al bekend geworden, want ik zag het opeens op teletekst verschijnen. Dus ik dacht: hup, publiceren maar! 🙂
Precies, en mocht er nog interessante informatie van de NASA (20.00 uur) doorkomen dan kun je het gewoon updaten 😉 Het gaat wel hard hè, met het ontdekken van aardse planeten. Arie, wanneer wordt dat ene programma nou op tv uitgezonden (EO)?
Eh… welk programma bedoel je? Zoveel interessants tegenwoordig op TV, ik ben even kwijt welk programma je bedoelt. 🙂
Waar je ons dat mailtje over stuurde.
Oh ja over geloof en wetenschap. Zal ik even nakijken.
We hebben een zusje en we noemen haar Kepler-186f.
Misschien wel een idee om haar voorlopig Maundy te noemen?
In Amerika heet Witte Donderdag (wat het vandaag is) immers Maundy Thursday.
groet,
Gert (Enceladus)
De kans is groter dat het een grote Mars is, als dat het een Aarde is…
Leuk dat ze een planeet hebben gevonden die 1,1 x de Aarde is, maar dat is dan ook alles ook…
Mocht Kepler zijn gegevens geheel doorzocht zijn, komen we nog wel meer van dit soort planeten tegen en als Kepler 2.0 in de toekomst zijn werk gaat doen, zijn er nog 100.000 van dit soort planeten…
Ik weet niet wat de James Webb Telescoop ons gaat bieden, maar ik hoop dat ze dan echt informatie over dit soort planeten kunnen geven…
Nee, dat is dan niet ook alles. Het is een aardachtige planeet qua omvang en massa, hij is rotsachtig, dus geen gasplaneet én hij ligt in de levensvatbare zone, de Goudlokje zone (Engels: Goldilock zone) rondom z’n ster. Dat bij elkaar maakt het een bijzondere en unieke ontdekking.
Klopt, In de Goudlokje Zone (belachelijke naam trouwens ook (leefbaarheidszone))…
Maar dan komt het: Rode Dwerg. Volop straling, en grote kans, omdat hij zo dichtbij staat zal de aantrekkingskracht ook de waterstof (lees:atmosfeer) opbranden.
Omdat de 4 anderen planeten zijn ook Aardachtig en dat vind ik persoonlijker betere nieuwskop. “Vijfde ontdekte rotsplaneet van Kepler 186 wel in de leefbaarheidszone”.
Ik weet dat de Kepler maar een klein gedeelte van de ruimte heeft afgezocht, maar hoe komt het dat ze op grotere afstanden (Kepler 186 staat op 800 lichtjaar) ze blijkbaar makkelijker planeten ontdekken en van de dichtbij staande sterren weten ze nauwelijks iets over planeten…
Over de naam Goudlokje moet je deze Astroblog maar even lezen, dat is niet zomaar verzonnen. En wat die rode dwerg betreft: van dit type dwergen van spectraal-klasse M weten ze precies hoe heet ze zijn en hoever van de ster die levensvatbare zone ligt. Het enige wat ze eigenlijk nog niet weten van Kepler-186f is of ‘ie een atmosfeer heeft en zo ja wat voor soort atmosfeer. Want dat bepaalt ook voor een groot deel de temperatuur aan de oppervlakte en daarmee ook de levensvatbaarheid van de planeet. Eh… Kepler-186f ligt op 490 lichtjaar afstand en niet op 800 lichtjaar. En over die afstand van de sterren en hun planeten: ook dichtbij zijn exoplaneten gevonden hoor, zoals pas nog bij Alpha Centauri B, de op één na meest nabije ster tot onze zon.
Na het zien van het filmpje op de volgende blog over Kepler 186, snap ik het enthousiasme, maar is tevens ook wat ik bedoel.
Enceladus noemde het hierboven een zusje en dat is het geheel niet, meer een neefje zoals ze in de film vertolkte. Als de planeet op zoveel afstand van de ster staat en jij zegt dat ze dat zeker weten, is het meer een Toendra, waar ze hopen dat er iets meer natuur tegen komen als onze Mars, want anders wordt het nog de brother van Mars, Enceladus… 😀
En ik dacht dat het een Ster was die 800 lichtjaar hier vandaar stond, waar ik dat weer vandaan haal…????
Oké Alpha Centauri B, maar voor de rest lijkt het alsof ze voor de sterren dichtbij minder goede zoekmethodes hebben, als voor sterren verder weg…
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_dichtstbijzijnde_sterren
Geweldig nieuws de ontdekking van Kepler-186f. Maar we zijn schijnbaar op zoek naar look-alikes van de aarde (misschien wel van onszelf?). Als we onze blik eens wat breder richten zijn er legio meer mogelijkheden..
Er zijn bacteriën die in de meest extreme omgevingen kunnen leven!
Alles hangt af van de vraag wat de voorwaarden zijn om tot het ontstaan en de ontwikkeling van leven te komen. Moet het een rotsplaneet zijn? Moet ‘ie ongeveer de massa van de aarde hebben of kan het ook meer of juist minder zijn? Welke atmosfeer moet er zijn? Welke temperatuur moet er heersen? Als de voorwaarden ruimer zijn kunnen we ook kijken naar niet-look-alikes van de aarde. En wat je zelf zegt: die extremofielen laten zien dat leven op de meest onwaarschijnlijke en onvriendelijke plaatsen kan voorkomen.