23 september 2018

“De Janus Passion”….ofwel het “leiden”/”lijden” ener amateur astronoom

Doris, de dikke (40cm) Dobson in haar element!! Doris, de

Reacties

 1. Harry Keizer zegt:

  Hoi Jan, wat een prachtig en passend ontroerend stuk!

 2. Jan Brandt zegt:

  Ha die Harry…..mijn welgemeende dank voor jouw vriendelijke woorden!!

 3. Jan Brandt zegt:

  Oh….enne…ik realiseer me opeens dat ik nog een klein maar fijn optisch detail ben vergeten te vermelden en dat is dat er bij die los uit het handje Marsfoto ook nog een twee maal Barlowlens “in het optische treintje” heeft gezeten en daarmee kom je, zij het optisch kunstmatig, toch op een totale brandpuntsafstand van 3.6 meter!

 4. Mooie foto! Maar stel nu eens dat we met ons ruimteschip naar Mars willen vliegen, hoe gaat dat dan? Het zwaarste werk is om het ruimteschip in de ruimte te krijgen. Het is ook het meest risico volle deel van de reis. Als het eenmaal in een baan om de aarde is gebracht, dan weet je dat het samen met de aarde met grote snelheid door de ruimte vliegt, de baan om de zon. Van die snelheid die we kado krijgen gaan we gebruik maken. Het wachten is op het juiste moment om de raketten af te vuren. Wat we eigenlijk doen, is het ruimteschip in een grotere baan om de zon brengen. Deze baan is zo groot, dat het precies halverwege de trip mars zal ontmoeten. Stel dat het om de een of andere reden mars mis zou lopen, gaat het gewoon door met zijn baan om de zon, en zal na nog een halve “orbit” op de plek van vertrek terug komen. Er is eigenlijk maar een reden om voor deze methode te kiezen….het kost de minste energie.

  Kan je berekenen hoe lang de reis gaat duren? Dat is eigenlijk niet eens moeilijk.

  – Als eerste hebben we de straal nodig van de baan die de aarde om de zon maakt in AU (Astronomical Units). Dit noemt men (R)perihelion en is makkelijk want dat is “1”
  > 1AU

  – Dan hebben we de straal nodig van de baan die onze bestemming, mars, om de zon maakt. Dat heet (R)aphelion en is 1,524 AU
  > 1,524AU

  – Met die twee waarden rekenen we uit wat de straal is van baan die het ruimteschip om de zon gaat maken. Dit heet de semimajor axis aangeduid met “A”, en is simpel (rperihelion+raphelion)/2
  (1 + 1,524)/2 = 1,262
  >1,262AU

  – Met Kepler’s derde wet rekenen we vervolgens “P” (Period) uit. Period is de tijd die het ruimteschip nodig zou hebben om 1 baan om de zon te voltooien. De formule is;
  (P in het kwadraat) = (A tot de derde macht)
  (P in het kwadraad) = (1,262×1,262×1,262)
  (P in het kwadraad) = (2,0099)
  P is dan de wortel van 2,0099
  P = 1,4177
  > 1,4177 jaar

  – Een volledige baan om de zon zou het ruimteschip dus 1,4177 jaar over doen. Maar we zouden halverwege mars onderscheppen. Dus het ruimteschip doet er 1,4177 jaar / 2 = 0,708 jaar over. In maanden is dat 0,708 x 12 = 8,506
  > 8,506 maanden is de reisduur

  Wil je naar een andere planeet of maan in ons zonnestelsel? Dan neem je in stap twee, (R)aphelion, de waarde van die bestemming in AU. Bijvoorbeeld voor Jupiter zou je dan 5,2AU nemen. De rest van de berekening is hetzelfde.

  Prettige vacantie!

  Ps; Jammer dat ik geen formules kan typen, of plaatjes invoegen 🙂

  • 8,5 maanden van Aarde naar Mars? Ja dat kan wel kloppen. De Marsrover Curiosity werd gelanceerd op 26 november 2011 en hij landde daar op 6 augustus 2012, dus zo’n 8,5 maanden later. Het hangt wel precies af van de relatieve stand van Aarde en Mars, hetgeen een klein ‘lanceervenster’ oplevert, welke die korte route mogelijk maakt.

   • Je hebt helemaal gelijk….er is maar een kort moment van lanceren….dat is enkele maanden voordat de aarde mars “in gaat halen” (en ze even in oppositie staan). Anders is het een poos wachten tot de volgende gelegenheid. Het is een hele lange route, 3 tot 400 miljoen km o.i.d., maar het kost de minste energie. Ze kiezen hiervoor omdat elke kilo die omhoog moet erg veel geld kost.

    Mars MAVEN is 18 november 2013 vertrokken en zal augustus/september aankomen. Dus in de praktijk is de trip wat langer, omdat tijdig moet worden begonnen met afremmen, anders kan Mars de MAVEN niet “vastgrijpen” en in orbit houden.

    Super blog hier trouwens
    Groetjes, Karel

 5. Julia Du Canada zegt:

  GE-WEL-DIG!!

  Jan Brandt, hoe jij een verhaal schrijft…. zijn als ‘t ware muzikale stukjes….als of je een componist bent!!

  Chapeau!!

 6. Julia Du Canada zegt:

  Ik pieste bijna in m’ broek van ‘t lachen, om je beschreven “besteleendje”, dacht even dat je een bestelling bij “Christine Le Duc” aan ‘t ophalen was. (づ。◕‿‿◕。)づ

 7. Jan Brandt zegt:

  Hoi Julia,

  Hihi….enne… ik weet zelfs ook nog eens….en dat op mijn leeftijd..gna..gna (!!)…. wat…eh…voor “winkeltje’…”Christine Le Duc” is……daar doen ze namelijk ook aan “speeltjes voor nachtelijke activiteiten”…ha..ha….
  Afijn…. en nu hou ik het hier vervolgens niet meer droog vanwege jouw geweldige en…zucht….snik…..bloos…..ozo aardige reactie!!!!
  Zo maken we er saampjes een hele gezellige maar wel erg natte boel van!!!
  Ik duik echt gierend van het lachen mijn nest in.
  Groetjezzz, bedankt en truzzzzte

  • Julia Du Canada zegt:

   Een grote, stoere, bronzige man als jij neemt toch wel een “erotisch” cadeautje mee…??
   Daar houden vrouwen nou eenmaal heel erg van “Jannetje Pannetje” 😉

   Ik zie je wel verschijnen, als de felle koplampen van je “macho” besteleendje schemeren over het plafond….

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.