15 april 2024

SpaceX wil eerste trap Falcon 9 raket bergen voor hergebruik

Credit: nasatech.net

SpaceX, de commerciële ruimtevaartonderneming van Elon Musk, gaat proberen om de eerste trap van de Falcon 9 raket, waarmee afgelopen vrijdag de Dragon capsule succesvol in een baan om de aarde is gebracht, te bergen en gereed te maken voor hergebruik. Speciaal voor dat doel was de door SpaceX gebouwde Falcon 9 raket voorzien van speciale landingspoten, die je hierboven in de cirkel ziet, in ingeklapte vorm tegen de wand van de eerste trap van de Falcon 9. De trap is zo gebouwd dat hij na z’n plons in de oceaan blijft drijven. Deze versie van de draagraket wordt de Falcon 9 Recovery (F9R of Falcon 9v1.1) genoemd. Hieronder zie je een close-up van de opgeborgen poot tegen de eerste trap aan.

Credit: SpaceX/Elon Musk

Twee minuten en 41 seconden na de lancering vrijdag gingen de negen Merlin 1D motoren van de eerste trap van de Falcon 9 raket uit, op een hoogte van 80 km en bij een snelheid van Mach 10. Drie seconden na dat moment – MECO genaamd, main enginge cut off – werd de eerste trap losgekoppeld en vervolgde de tweede trap met z’n Merlin 1D Vac de reis richting ruimte. Na de loskoppeling werden de 18 meter lange en 200 kg zware poten van de eerste trap uitgeklapt. De poten zijn gemaakt van kunststof fiber en hebben een honinggraat-structuur. Hieronder zie je er eentje in opengeklapte staat.

Na de loskoppeling worden enkele Merlin 1 D motoren van de eerste trap opnieuw aangezet om de val af te remmen, de zogenaamde ‘propulsive-return controlled-descent techniek die voor het eerst werd toegepast op 29 september 2013 bij de lancering van de Canadese CASSIOPE satelliet. Door deze ‘retro-deceleration’ gecombineerd met de uitgeklapte landingspoten, waarmee ook voorkomen wordt dat de rakettrap in een ongecontroleerde spin terecht komt, komt de trap zacht op het water terecht en worden de kwetsbare onderdelen zoals de raketmotoren gespaard. Na de lancering afgelopen vrijdag twitterde SpaceX-baas Musk dat de eerste trap getraceerd kon worden en dat bergingsschepen onderweg waren.

Vice-president Hans Koenigsmann van SpaceX liet weten de kans op een berging van een intacte eerste trap in te schatten op 30 á 40%. In de toekomst wil SpaceX de eerste trap zelfs gewoon op land laten landen, zoals ze eerder al demonstreerden met de Grasshopper raket. Hieronder een video, waarin het hele idee van de lancering en de daaropvolgende landing van de eerste én tweede trap van de Falcon 9 op het vaste land in een animatie wordt getoond.

SpaceX heeft bij eerdere vluchten ook al eens getracht de eerste trap ongeschonden te laten landen op water door gebruik van parachutes, maar dat mislukte. Vandaar dat men nu met de retro-deceleratie hoopt de trap ongeschonden te kunnen bergen en gereed te maken voor toekomstig gebruik. Bron: Universe Today.

Share

Speak Your Mind

*