22 september 2018

Messenger voltooit 3000ste rondje om Mercurius

De MESSENGER is in een baan om Mercurius gekomen

De Amerikaanse planeetverkenner Messenger heeft op 20 april zijn 3000ste omloopbaan rond de kleine planeet Mercurius voltooid. Messenger bewoog aanvankelijk in een baan met een omlooptijd van 12 uur; in april 2012 vond een baancorrectie plaats waardoor de omlooptijd werd teruggebracht naar 8 uur.

Het laagste punt van die baan is sinds maart 2013 steeds verder omlaag gebracht; momenteel ligt het op een hoogte van 199 kilometer. Door die kleinere omloopbaan kunnen veel waarnemingen van Mercurius, zoals metingen van de topografie, de oppervlaktesamenstelling en de eigenschappen van het magnetisch veld, veel nauwkeuriger worden uitgevoerd. Op 17 juni staat een nieuwe baancorrectie gepland.

Bron: Astronomie.nl

Reacties

 1. Julia Du Canada zegt:

  “Door die kleinere omloopbaan kunnen veel waarnemingen van Mercurius, zoals metingen van de topografie, de oppervlaktesamenstelling en de eigenschappen van het magnetisch veld, veel nauwkeuriger worden uitgevoerd.”

  Huh? Waarom pas nu dichter op Mercurius gaan zitten ipv. direct aan het begin van dit project? Wat is het nut daar van?

  • gert1904 gert1904 zegt:

   Lijkt me duidelijk. Op onbekend terrein ga je als wetenschapper met dure, niet te repareren, apparatuur zéér voorzichtig om.

   Kijk maar eens hoe er met de diverse Mars-voertuigen wordt omgesprongen. Meter voor meter.

 2. Hadrianus zegt:

  Ik denk, dat je dan een groter crash-risico hebt.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.