21 september 2024

Bruine dwergster ontdekt met temperatuur ónder nul graden [Update]

14-116-spitzer-wise_0

Credit: Penn State University/NASA/JPL-Caltech

Met de twee infrarood-satellieten Spitzer en WISE van de NASA zijn sterrenkundigen erin geslaagd om een bruine dwergster te ontdekken, die een temperatuur heeft die onder nul graden ligt: met een oppervlaktetemperatuur tussen -48 en -13 ºC – brrrrr… 😯 – is WISE J085510.83-071442.5, zoals de diepvriesster wordt genoemd, de koudst bekende bruine dwerg. Er waren andere koude bruine dwergen bekend, maar die hadden een kamertemperatuur iets boven nul graden. WISE J085510.83-071442.5 ligt zeer dicht bij de zon: z’n afstand is slechts 7,2 lichtjaar, hetgeen ‘m het vierde stersysteem vanaf de zon maakt, het systeem van Proxima en Alpha Centauri is met ruim 4 jaar afstand het meest nabij. WISE J085510.83-071442.5 is eigenlijk geen echte ster, maar een mislukte ster. Zijn massa is tussen drie en tien keer die van Jupiter, hetgeen ‘m te licht maakt om tot ontbranding in z’n centrum over te gaan. Bron: NASA.

[Update] Ik kwam deze infografiek nog tegen over bruine dwergen: The particulars of brown dwarf objects.
Source SPACE.com: All about our solar system, outer space and exploration. Credit: Karl Tate/Space.com.

Bron: Space.com.

Share

Comments

  1. Enceladus zegt

    Interessant. Hopelijk komen we er toch nog achter of er planeten om deze ‘ster’ draaien.
    Aangezien Enceladus en Europa oceanen herbergen, is het zelfs niet uitgesloten dat er ook om deze ‘ster’ planeten (of manen van die planeten) draaien die toch leven herbergen. En dat terwijl er bij zo’n diepvriesster geen eens spraken is van een goldilock-zone.

    groet,
    Gert (Enceladus)

  2. ג'וליה ט zegt

    De infografiek doet ‘m even net dat beetje extra uitleg in visualiteit.

  3. Hephaistos zegt

    Ahum, dan is het toch zeker een sub-bruine dwerg of weesplaneet?

    • Wybren de Jong zegt

      In het NASA-artikel staat:
      “WISE J085510.83-071442.5 is estimated to be 3 to 10 times the mass of Jupiter. With such a low mass, it could be a gas giant similar to Jupiter that was ejected from its star system. But scientists estimate it is probably a brown dwarf rather than a planet since brown dwarfs are known to be fairly common. If so, it is one of the least massive brown dwarfs known.”

      • Olaf van Kooten zegt

        sub-bruine dwerg dus 🙂 – da’s een object van planetaire massa die als een ster (of een bruine dwerg) ontstaan is, maar minder weegt dan de noodzakelijke 13 Jupitermassa’s voor deuteriumfusie. Een bruine dwerg ligt boven die limiet, als het minder is, maar geen weggeslingerde planeet is, dan is het dus een sub-bruine dwerg.

Speak Your Mind

*