21 juni 2024

Curiosity gaat mogelijk weer boren – in de Windjana rots

windjana

Dit oranje getinte weekend gaat Marsrover Curiosity op de rood getinte planeet onderzoeken of binnenkort een nieuwe boorsessie gaat plaatsvinden. De rover bevindt zich momenteel in het gebied genaamd “the Kimberley” en daar is een zandstenen rots aangetroffen, die Windjana wordt genoemd en die mogelijk de locatie voor zo’n boring gaat worden. Hierboven zie je die rots, zoals gefotografeerd op 23 april j.l. met de Mastcam van Curiosity. Als de rots inderdaad de plek wordt waarin geboord gaat worden is het de derde rots waarin dat gebeurt en de eerste die geen rots van gesedimenteerde klei of modder is. Die eerdere boringen vonden vier kilometer verderop plaats in het gebied genaamd Yellowknife Bay. Op 11 april werd de Curiosity van bovenaf gefotografeerd door NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). Curiosity is het blauw-witte vlekje met de zwarte schaduw, de plaats van Windjana is met rood aangegeven.

curiosity

Door het boren in zandsteen en vervolgens analyseren van het gruis willen de wetenschappers onderzoeken hoe zand onder invloed van water veranderde in zandsteen. Dit weekend gaat men met camera’s en r

Share

Speak Your Mind

*