25 september 2018

Faseovergang van quarksoep naar atomen tijdens oerknal was scherp [Update]

Mmmmmm, een soep van quarks en gluonen

Mmmmmm, een soep van quarks en gluonen (credit: Megan Strand)

Natuurkundigen hebben bij experimenten met de Relativistic Heavy Ion Collider (RHIC) deeltjesversneller van het Brookhaven National Laboratory (BNL) in de verenigde Staten ontdekt dat er een scherpe faseovergang optrad toen de hete ‘soep’ van quarks en gluonen door een daling van de temperatuur veranderde in de protonen, neutronen en elektronen van atomen, de bouwstenen van materie. Die faseovergang moet tijdens de oerknal hebben plaatsgevonden, waarmee 13,8 miljard jaar geleden het heelal ontstond. In de RHIC deeltjesversneller worden al jaren experimenten uitgevoerd, waarmee de oerknal wordt nagebootst, en bij die experimenten laat men zware kernen van goudatomen tegen elkaar botsen. [Update] Ik kwam nog een grafiek tegen met een

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.