23 april 2024

BitSats en PongSats in Space – ruimtevaart democratiseert!

Credit: John Powell / from YouTube.

Vroeger was alles simpel en overzichtelijk. Satellieten waren duur en ingewikkeld, alleen de allergrootste naties – de Verenigde Staten en Rusland voorop – waren in staat die dingen te ontwikkelen en met raketten de ruimte in te brengen. Maar met de komst van projecten zoals Google Lunar X Prize – wie zet als eerste een rijdend karretje op de maan? – en mini- en micro-satellieten zoals de Cubesats en Sprites is er een soort van democratisering van de ruimtevaart gaande: iedereen mag en kan meedoen, voor weinig geld en met weinig technische kennis kan je iets in de ruimte krijgen, het is niet meer een zaak van uitsluitend grote mogendheden. Van de week kwam ik er twee nieuwe voorbeelden van tegen: satellieten die met Bitcoins worden gefinancierd en die BitSats worden genoemd en pingpongballen die gevuld met bijvoorbeeld een zender en thermometer per ballon omhoog gaan en in de bovenste atmosfeer worden ‘gelanceerd’, de PongSats. Details van al die satellieten zal ik hier niet geven, maar het feit alleen al dat dit soort dingen worden ontwikkeld en dat financiering ervan vaak via een Kickstarter-campagnes verloopt, zoals deze van de Pongsats, laat zien dat ruimtevaart steeds toegankelijker wordt. Een goede ontwikkeling als je het mij vraagt. Hieronder een video over de PongSats.

Share

Speak Your Mind

*