23 april 2024

NASA ontdekt mysterieuze teleconnectie klimaat Noord- en Zuidpool

Door onderzoek aan lichtende nachtwolken is een teleconnectie ontdekt tussen het weer op de noord- en de zuidpool.

Door waarnemingen aan de lichtende nachtwolken met de in 2007 gelanceerde Aeronomy of Ice in the Mesosphere (AIM) satelliet van de NASA hebben wetenschappers ontdekt dat er een soort van Teleconnectie is tussen het weer en klimaat van de Noord- en de Zuidpool. Die lange afstandsconnectie zorgt er voor dat veranderingen in het ene gebied direct worden doorgegeven aan het andere gebied. Klinkt allemaal erg mysterieus en voorlopig is het dat ook. Die blauwe opgloeiende lichtende nachtwolken zijn een soort wolken van ijswaterkristallen, die voorkomen op ongeveer 75 tot 85 kilometer hoogte, in een laag die de mesosfeer wordt genoemd. Ze komen veel hoger dan gewone wolken, die hooguit zo’n 20 kilometer hoogte bereiken. Het ontstaan van deze nachtwolken houdt verband met talrijke uiterst kleine deeltjes in de bovenste lagen van de atmosfeer. Dat kan bijvoorbeeld stof zijn afkomstig van meteorieten. De onderzoekers zagen dat winden op het noordelijk halfrond in de stratosfeer – da’s een andere laag van de atmosfeer, gelegen onder de mesosfeer – doorwerkten in de mesosfeer op het zuidelijk halfrond. Zo zorgde de vertraging in de polar vortex, die afgelopen januari grote delen van Noord-Amerika met een koudegolf teisterde, er voor dat de mesosfeer op het zuidelijk halfrond warmer en droger werd en er minder lichtende nachtwolken te zien waren. De onderzoekers vonden statistische verbanden tussen het weer in de Amerikaanse staat Indiana en de afname van lichtende nachtwolken op de Zuidpool twee weken later. Verder onderzoek moet duidelijk maken hoe de teleconnectie precies werkt. Hieronder een video over de teleconnectie.

Bron: Space.com.’

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  Het eerste wat bij mij opkomt: moet haast wel iets te maken hebben met het magnetisch veld.
  Ben heel benieuwd of op basis hiervan straks lange termijn weersverwachtingen mogelijk worden.

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Het magnetisch veld neemt al jaren in kracht af, hierdoor word er ook minder kosmologische straling tegen gehouden, zo dus bereikt er ook meer kosmologische straling de hoogste regionen en zelfs aardoppervlakte.
  Dus de correlatie, kosmologische straling, aardmagnetisch veld en het klimaat is zo ver nog niet gezocht.

 3. Teleconnectie gaat puur over de jetstream. Het klinkt mysterieus, maar wil niks anders zeggen als ver (tele) verbinding (connectie). Die jetstream is aan verandering onderhevig en dezelfde jetstream blijkt in staat te zijn om die veranderingen binnen twee weken “door te geven” aan de tegenpool (noord naar zuid, of andersom).

  En onderweg heeft het dus ook gevolgen, wat meetbaar was in Noord Amerika.

  In het stuk staat verder;
  “When you change circulation, you change temperatures,” Randall told Live Science. If you change temperatures in one area but not another, it changes winds. It creates a feedback system, so whatever happens in the Northern Hemisphere propagates down to the Southern Hemisphere, she said.”

  Magnetisch veld heeft met dit verhaal niets te maken. Cosmic radiation of van onze zon, zonnewind, heeft geen of amper (max 10%) invloed op klimaat. Het is niet “gewoon zonlicht” maar hoog-energetische deeltjes (geen photons) die uit de zon gekwakt worden. Toen de zon nog jong was bijvoorbeeld, was zijn helderheid (normaal zonlicht) 30% zwakker, maar de zonnewind 700 x hoger….toch ontstond er hier een leefbaar klimaat.

  Ook al zou het magnetisch veld afnemen en er meer zonnewind binnen dringen…ik zie het verband niet met het artikel. Dat gaat over een connectie tussen noord en zuid, niet over klimaatverandering.

Speak Your Mind

*