19 april 2024

Russische minster: VS moet astronauten maar per trampoline naar het ISS brengen

De armen van de TMA-11M Sojoez worden weg gezwaaid om ISS-Expeditie 38 te lanceren. Credit: NASA/Bill Ingalls

Dat het niet zo botert tussen de Verenigde Staten en Rusland zal niemand verbazen, de spanning tussen beide grootmachten is tot een Koude Oorlogsniveau gezonken sinds de toestanden op de Krim en in de Oekraïne. Begin april maakte de NASA al bekend de samenwerking met de Russen op een zeer laag pitje te zetten – alleen de zaken betreffende het ISS, zoals de reizen van de astronauten met de Sojoez raket/capsule konden doorgaan. Maar gisteren gooide de Russische gedeputeerde Minster President Dmitry Rogozin olie op het vuur door het volgende te twitteren:

https://twitter.com/Rogozin/statuses/461137034292527104

Tsja, wat moet je daar nou van vinden. Eh…. oh wacht, wel handig om het eerst even te vertalen: “Na analyse van de sancties tegen onze ruimtevaartindustrie, stel ik de Verenigde Staten voor om hun astronauten met een trampoline naar het internationale ruimtestation te brengen.” Rogozin legt precies de vinger op de zere plek: op dit moment zijn de Amerikanen voor 100% afhankelijk van de Russen om hun astronauten naar het ISS te brengen, sinds de pensionering van de vloot Space Shuttles. De baas van SpaceX Elon Musk reageerde direct op de tweet van Rogozin en hij probeerde er gelijk een slaatje uit te halen:

Bron: Universe Today.

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  Tja, dit gaat dus van kwaad tot erger…
  Het annexeren van het ISS zou een koud kunstje zijn, als ze echt kwaad willen. 🙁

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Hadrianus zegt

  Misschien wordt het tijd om alvast het ISS te russificeren tot Международная космическая станция?

 3. или веревочная лестница

 4. rudiev zegt

  Gezien het regime in rusland vind ik al vele jaren dat we niet afhankelijk moeten worden van een land als rusland. Maar helaas, europa steeds meer afhankelijk van oa het russische gas, en nu krijgen we gezeik met het gedoe rusland-oekraine en de sancties tegen rusland.
  http://nieuwsuur.nl/onderwerp/619820-sancties-rusland-treffen-ook-nederland.html
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3620401/2014/03/22/Na-drie-tot-zes-maanden-geen-gas-als-Rusland-gastoevoer-afsluit.dhtml

  En iedereen maar lekker blijven investeren in de olie- en gasindustrie zodat we nog meer afhankelijk worden van de zogenaamde ‘schurkenstaten’ 🙁

  Gooi eens miljarden extra in de ontwikkeling van kernfusie en bouw een europese energiegrid. Weg met gas en olie, elektriciteit is toch de toekomst 🙂 . Ok, dit zal nog heel wat jaartjes in beslag nemen, maar het is wel de toekomst die we in moeten slaan.
  Kernfusie wordt de eerste grote toekomstige energiedoorbraak, daar moeten de eu en elke andere deelnemend land aan de ontwikkeling van kernfusie meer in investeren. Ze moeten dit op elke mogelijk vlak zien te bespoedigen. Met al die deelnemde landen in bv ITER is een 20 miljard extra (ik noem maar wat) een makkie om op te hoesten. En deelnemende landen moeten, indien mogelijk, meer kennis inzetten. Met al die deelnemende landen moeten er genoeg slimme koppen zijn (bv op universiteiten) om problemen omtrent kernfusie wellicht sneller aan te pakken dan nu gebeurt.

  • Enceladus zegt

   Europese autarkie klink wel aantrekkelijk, maar dat gaat alleen maar goed totdat er binnen de Unie een conflict ontstaat. Waren we als mensheid nou eindelijk maar eens zo ver dat we beseffen dat we één planeet hebben en met zijn allen afhankelijk van elkaar zijn…

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Monique zegt

    Mooi gezegd, Gert 😉 En eh… ik ben weer terug uit Italië. We zijn daar ontzettend lief en hartelijk ontvangen.
    Wat een belevenis zeg.

    • Hoi Monique, welkom terug. Had je daar gewoon een vakantie of was het iets bijzonders?

     • Monique zegt

      Ja, het was een hele ervaring Arie. Mijn middelste zoon ging daar trouwen met alles erop en eraan.
      Ik heb voor hun al een video gemaakt van het hele gebeuren waar ze ontzettend blij mee zijn (niet openbaar)
      Straks zal ik in de Astrocorner er een stukje over plaatsen.

    • Enceladus zegt

     Ha Monique, welkom terug.
     Mooi om te horen dat het leuk was in Italië.
     Hopelijk was het zelfs onvergetelijk!

     groet,
     Gert (Enceladus)

     • Monique zegt

      Gert, ik had je nog een mailtje vanaf die locatie gestuurd. Ja zo’n soort trouwerij heb ik nog nooit eerder meegemaakt. Op die manier hebben ze de lat wel hoog gelegd voor mijn andere zonen, hahaha (gekheid)

     • Enceladus zegt

      Yep, mail gezien. Jij hebt ondertussen ook weer mail.
      En ja, die andere jongens van jou weten nu vast waar ze aan toe zijn, ha ha!

      groet,
      Gert (Enceladus)

   • rudiev zegt

    Enceladus,

    Ik bedoel geen autarkie. Wat ik bedoel is dat elke europees, of deelnemend land, zijn eigen energiecentrales bouwt, in dit geval kernfusie of andere schone energie, waarbij de elektriciteitsnetten van die landen op elkaar worden aangesloten. Eigenlijk hebben we dit al, maar dan in een moderner jasje met schone energiecentrales.
    http://en.wikipedia.org/wiki/European_super_grid

  • Timon van Dordt zegt

   Op zich een interessant idee. Ook hier zien we dat politiek onontkoombaar is. Dat is jammer. Wetenschap zou onafhankelijk moeten zijn. Helaas is dat een utopisch streven. Toch kunnen we in ieder geval proberen ons objectief op te stellen en niet meteen Rusland als een schurkenland naar voren schuiven. Voor hetzelfde geld kan ik Amerika een schurkenland noemen en Obama een boef. Laat dit een wetenschapsforum blijven en geen forum waar mensen hun politieke voorkeur naar voren brengen, zowel impliciet als expliciet.

   • Enceladus zegt

    Mee eens, maar je kunt het een nou eenmaal niet los zien van het ander.
    Feit is dat de politieke spanningen inmiddels zo hoog zijn opgelopen dat de toekomst van het ISS toch wel in gevaar komt.

    groet,
    Gert (Enceladus)

 5. Monique zegt

  Heel jammer allemaal.
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3542844/2013/11/11/Russen-infecteerden-International-Space-Station-via-USB-stick-met-malware.dhtml
  En niet alleen de toekomst van het ISS…
  Quote link:
  De oprichter van Kaspersky Lab trekt de wereld over om lezingen te geven over internetbeveiliging. Eerder waarschuwde hij al dat de toekomst van het internet in gevaar zou komen door de toenemende ruzie tussen verschillende landen over spionagepraktijken.
  :-S

Speak Your Mind

*