25 mei 2024

Kleine planetoïde 2014 HL129 vliegt vandaag tussen aarde en maan door

De baan van 2014 HL129. Credit: NASA

De tien meter grote planetoïde 2014 HL129 zal vandaag tussen de aarde en de maan doorvliegen. Om 10.10 uur Nederlandse tijd zal de kleinste afstand van deze ‘aardscheerder’ (Engels: Near Earth Object, NEO) tot de aarde 292.000 km bedragen, dat is 0,7 keer de afstand aarde-maan. Dat is niet de dichtste nadering die dit jaar plaatsvind, want 6 maart j.l. vloog de planetoïde 2014 EC op slechts 61.000 km langs de aarde en die was van dezelfde omvang als 2014 HL129. Zie deze lijst met alle dichte naderingen van planetoïden dit jaar. Planetoïde 2014 HL129 werd op 28 april 2014 ontdekt met de Mt. Lemmon Survey in de Verenigde Staten. Hieronder een animatie van de baan van 2014 HL129 door het zonnestelsel en de close encounter met de aarde en maan.

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  Vijf dagen mensen, vijf dagen van te voren maar! En nu halen we onze schouders op, maar het kan dus ook dat er vandaag zo eentje ondekt wordt en dat we dan weten dat die aanstaande donderdag Leeuwarden (ik noem maar een willekeurige dwarsstraat) treft…

  🙁

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Ja, dat zou heel goed kunnen. Vandaar ook de pogingen van wetenschappers om een waterdicht detectiesysteem te ontwikkelen. Maar ja, de vraag is natuurlijk: als je weet dat ‘ie er aan komt, ga je dan zo’n stad ontruimen? Schiet je dat ding met luchtafweer uit de lucht? Bedenk dat de grote meteoriet van Tsjeljabinsk zo’n 17 meter in diameter was, dus bijna twee keer zo groot. Die explodeerde grotendeels in de atmosfeer, dus vaak overleven ze de tocht door de atmosfeer al niet.

   • Monique zegt

    Ontruimen van een stad lijkt me wat overdreven. In het ergste geval merk je er niks van ò_o
    Geen paniek Gert…ik zeg proost, blote benen naar de Oost 😀 Maar je hebt ergens wel een punt dat 5 dagen van te voren wel kort dag is. Ik vraag me, met schuin hoofd, af of ze intern al eerder op de hoogte waren.

  • gert1904 zegt

   Vijf dagen van tevoren. Dan rest niets anders dan de betreffende buurt, stad of landstreek te ontruimen.

   Op de achtergrond wordt veel aandacht besteed om deze Aardscheerders tijdig te -ontdekken-. “Tijdig” betekent In dit geval: (tientallen) jaren voordat ze inslaan. Het -afbuigen- van de baan van zo’n inkomende asteroide is vers 2: daar is momenteel nog geen praktische oplossing voor.

   Het échte probleem is, natuurlijk, het voortijdig ontdekken, en voorkomen, van de inslag van een asteroide met een diameter van 20 meter of meer. Zie:

   http://nl.wikipedia.org/wiki/Schaal_van_Torino

Speak Your Mind

*