17 juni 2024

Ooit de ‘speculum’ van de originele telescoop van Isaac Newton gezien?

Credit: Andrew Dunn/Wikipedia.


In de allereerste telescoop van Isaac Newton uit 1668 zat geen spiegel, maar een zogenaamde speculum, een ronde plaat gemaakt van een legering van tweederde koper en eenderde tin, plus een klein beetje… arsenicum. Wowie arsenicum, dat waren nog eens killer-telescopen! Collega-Astroblogger Jurgen Kobierczynski wees mij op onderstaand filmpje, waarin de bekende professor Martyn Poliakoff van de Britse eerbiedwaardige Royal Society in London – qua haar een echte Einstein-lookalike – het heilige der heilige der optiek in handen heeft: die oer-Newton-telescoop en de speculum daarin. Leuke stropdas heeft ‘ie trouwens, die Poliakoff.

Jurgen, bedankt voor de tip!

Share

Comments

  1. Monique zegt

    Amazing filmpje, net als meneer zijn coiffuurtje trouwens. Leuk filmpje, wat gaaf dat ze zo’n collectors item nog hebben. In mijn Govert Schilling boek staat wél een afbeelding van de telescoop van Galileo Galilei. Maar die kon vast niet zo mooi tekenen als Isaac (nergens een schets van z’n telescoop) 😀

Speak Your Mind

*