15 april 2024

Schoongeblazen Marsrover Opportunity op zoek naar kleimineralen

Credit: NASA / JPL-Caltech / Maas Digital

Mars Exploration Rover (MER) Opportunity bevindt zich momenteel in ‘Cook Haven’ bij Solander Point aan de zuidelijke rand van de grote Endeavour krater op Mars en daar is net de Martiaanse winter afgelopen en de lente begonnen – voor Opportunity de zesde keer dat ze die seizoenswisseling meemaakt. De winter heeft haar letterlijk nieuwe energie gegeven, want afgelopen maanden zijn de zonnepanelen door de wind flink schoongeblazen, zoals je op de foto hierboven kunt zien. Links de panelen in januari, toen per dag 375 watt-uren aan energie werd geproduceerd, rechts in april, toen 650 watt-uren werd geproduceerd, een niveau dat al sinds 2005 niet meer werd bereikt. En daarmee lijkt de oude Marsrover, die in plaats van de geplande drie maanden al tien jaar en drie maanden actief is, weer herboren. De lens van de PanCam van Opportunity kreeg ook een afstofbeurt, want de camera produceert scherpere beelden dan voor de winter. Hieronder een afbeelding van Mars met daarop in geel de route die Opportunity afgelopen tien jaar en drie maanden heeft gevolgd, vanaf de landing bij de Eagle krater tot nu bij Solander Point (dubbelklikken voor grotere verie).

Credit: NASA / JPL / UA / E. Tesheiner

Opportunity trekt nu weer verder aan de rand van de Endeavour krater op zoek naar gebieden met kleimineralen, waar restanten van warmere, natte periodes van Mars te vinden zijn. :bron: Bron: Planetary Society.

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  Mmm, aan die kilometerbalk op de foto te zien, heeft Opportunity dus ruim 10 jaar over de marathon gedaan. 😉
  Vooralsnog is ie daarmee voor die planeet tóch recordhouder.

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Opportunity heeft nu iets van 39 km afgelegd. Dat is nog onder het record van de Lunokhod 2, die 42 km op de maan heeft afgelegd. De Amerikanen zullen er vast op gebrand zijn dit Sovjet/Russische record te verbreken.

 3. Enceladus zegt

  Aha, hij is dus officieel geen eens klaar! 🙂
  Maar zo op het oog, aan de hand van dat kaartje, was mijn schatting van de afgelegde afstand niet eens zo slecht.

  groet,
  Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*