15 april 2024

Radioastronomen ‘zien’ extreem kleine details op pulsar

Illustratie van een pulsar

Australische radioastronomen zijn erin geslaagd om extreem nauwkeurige metingen te verrichten aan een verre pulsar, door handig gebruik te maken van de verstorende werking van de ijle interstellaire materie in het Melkwegstelsel. Met de nieuwe techniek is een beeldscherpte van 50 picoboogesconden bereikt. Dat komt overeen met de breedte van een DNA-molecuul gezien vanaf een paar honderdduizend kilometer afstand.

Pulsars zijn snel roterende neutronensterren met een sterk magnetisch veld. Ze zenden korte, regelmatige pulsen van radiostraling uit. De afmetingen en de exacte locatie van het gebied waar die straling wordt geproduceerd is echter niet bekend – daar is een extreem hoge beeldscherpte (‘resolutie’) voor nodig. Door radiotelescopen in verschillende landen onderling te koppelen, is het gelukt om een resolutie van ca. 50 microboogesconden te bereiken. Met de nieuwe techniek is de beeldscherpte echter nog eens met een factor

Share

Speak Your Mind

*