15 november 2024

Ruimtefanaten willen oude ruimtesonde nieuw leven inblazen

ICE (ISEE-3). Credit: NASA

Toen de ruimteweersonde ISEE-3 in 1978 gelanceerd werd, was Jimmy Carter nog president van de Verenigde Staten en hadden scifi-fans nog maar één Star Wars-film gezien. Vijf Star Wars films (en 36 jaren) later hebben enkele ruimtevaartfanaten het plan opgevat om ISEE-3 opnieuw aan de praat te krijgen. Als dat lukt, dan willen ze de sonde gebruiken om in 2018 een passerende komeet te onderzoeken.Dat alles zal geen gemakkelijke opgave worden. Hoewel NASA het project steunt met advies en documentatie, zullen de financien geheel door de initiatiefnemers opgehoest moeten worden. Vandaar dat er een crowdfunding-project is opgestart, waarbij het noodzakelijke bedrag hopelijk door “het publiek” zal worden binnengehaald. Dat gaat best voortvarend, momenteel hebben de initiatiefnemers ruim 90.000 dollar opgehaald. Toch is dat niet genoeg (ze hebben ongeveer 130.000 nodig) en bovendien begint de tijd te dringen. Komende zomer zal ISEE-3 langs de aarde vliegen, om vervolgens weer de ruimte in te verdwijnen. Dat betekent dat de sonde uiterlijk eind juni moet worden ingeschakeld, anders wordt het wachten op de volgende passage in 2029. Bron: Phys.org. AstroBlogs-lezer Martin Schoenmaker attendeerde ons op het volgende filmpje, waarin wordt ingegaan op het project:

Share

Comments

  1. Enceladus says

    Interessant. Vanwaar die grote omloopbaan om de zon? Wat was zijn laatste onderzoeksdoel?
    En het feit dat men ‘m weer kan inschakelen betekent, naar ik aanneem, dat hij in een soort winterslaap verkeert?
    Wat is zijn energiebron dan? Ik zie geen zonnepanelen en voor zover ik weet waren destijds kernenergie aangedreven ruimtevaartuigen toch nog niet in zwang, of heb ik dat verkeerd?

    groet,
    Gert (Enceladus)

  2. Olaf van Kooten says

    Z’n laatste onderzoeksdoel was het verrichten van metingen van CME’s. Ik heb gezocht voor je, maar ik kon nergens vinden wat de energiebron is van de ruimtesonde.

  3. Enceladus says

    @ Rudie en Olaf: Dank voor de informatie.

    groet,
    Gert (Enceladus)

  4. Martin+Schoenmaker says

    In deze video interviewed Scott Manley een van de ‘ruimtefanaten’. Ze kunnen nog wel wat hulp gebruiken; zie ook http://www.rockethub.com/42228

    http://youtu.be/m4D6pRT04PY

    • Martin Schoenmaker says

      Wat vooral indrukwekkend is, zijn de minimale hoeveelheden delta-V die nog aanwezig zijn in de sonde. Het plannen van het moment van ontbranden en het weer stoppen van de motoren is in mijn ogen echt onvoorstelbaar knap.

      Tussen 1978 en 1982 bevond de sonde zich in een baan rond Lagrangepunt L1. Toen heeft een slimmerik blijkbaar uit kunnen rekenen hoe en wanneer de motoren even aangezet moesten worden om drie jaar later op een bepaalde plek in de ruimte te zijn zodat een tweetal kometen onderzocht konden worden. Klik vooral even op onderstaande link voor de enorm ingewikkelde baan met vele ‘gravity-assists’.

      http://en.wikipedia.org/wiki/File:ISEE3-ICE-trajectory.gif

      Nog indrukwekkender is het volgende; Uit het filmpje van Scott Manley maak ik op dat men 30 jaar geleden al wist dat op 10 augustus 2014 de sonde dicht langs de maan zou ‘vliegen’, zodat men het apparaat eventueel een nieuwe missie kon gaan geven. Dat de NASA ondertussen de sonde opgegeven heeft uit kostenoverwegingen en de bijhorende technologie op schroothopen is beland, maakt het werk van de ‘ruimtefanaten’ des te indrukwekkender. Ik hoop dat het ze lukt!

Speak Your Mind

*