12 december 2019

Ruimtefanaten willen oude ruimtesonde nieuw leven inblazen

ISEE-3Toen de ruimteweersonde ISEE-3 in 1978 gelanceerd werd, was Jimmy Carter nog president van de Verenigde Staten en hadden scifi-fans nog maar

Comments

 1. Enceladus Enceladus zegt

  Interessant. Vanwaar die grote omloopbaan om de zon? Wat was zijn laatste onderzoeksdoel?
  En het feit dat men ‘m weer kan inschakelen betekent, naar ik aanneem, dat hij in een soort winterslaap verkeert?
  Wat is zijn energiebron dan? Ik zie geen zonnepanelen en voor zover ik weet waren destijds kernenergie aangedreven ruimtevaartuigen toch nog niet in zwang, of heb ik dat verkeerd?

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt

  Z’n laatste onderzoeksdoel was het verrichten van metingen van CME’s. Ik heb gezocht voor je, maar ik kon nergens vinden wat de energiebron is van de ruimtesonde.

 3. Enceladus Enceladus zegt

  @ Rudie en Olaf: Dank voor de informatie.

  groet,
  Gert (Enceladus)

 4. Martin+Schoenmaker zegt

  In deze video interviewed Scott Manley een van de ‘ruimtefanaten’. Ze kunnen nog wel wat hulp gebruiken; zie ook http://www.rockethub.com/42228

  http://youtu.be/m4D6pRT04PY

  • Martin Schoenmaker zegt

   Wat vooral indrukwekkend is, zijn de minimale hoeveelheden delta-V die nog aanwezig zijn in de sonde. Het plannen van het moment van ontbranden en het weer stoppen van de motoren is in mijn ogen echt onvoorstelbaar knap.

   Tussen 1978 en 1982 bevond de sonde zich in een baan rond Lagrangepunt L1. Toen heeft een slimmerik blijkbaar uit kunnen rekenen hoe en wanneer de motoren even aangezet moesten worden om drie jaar later op een bepaalde plek in de ruimte te zijn zodat een tweetal kometen onderzocht konden worden. Klik vooral even op onderstaande link voor de enorm ingewikkelde baan met vele ‘gravity-assists’.

   http://en.wikipedia.org/wiki/File:ISEE3-ICE-trajectory.gif

   Nog indrukwekkender is het volgende; Uit het filmpje van Scott Manley maak ik op dat men 30 jaar geleden al wist dat op 10 augustus 2014 de sonde dicht langs de maan zou ‘vliegen’, zodat men het apparaat eventueel een nieuwe missie kon gaan geven. Dat de NASA ondertussen de sonde opgegeven heeft uit kostenoverwegingen en de bijhorende technologie op schroothopen is beland, maakt het werk van de ‘ruimtefanaten’ des te indrukwekkender. Ik hoop dat het ze lukt!

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: