Ruimteschroot is een groeiend probleem voor de ruimtevaart

Het bestaat uit rondvliegende onderdelen van satellieten of raketten maar ook afgedankte kunstmanen. Door de enorme snelheid van het afval, kunnen zelfs kleine metaaldeeltjes al schade veroorzaken aan satellieten.

Er is nog nooit een ongeluk gebeurd met ruimteafval tijdens ruimtewandelingen van astronauten, maar volgens kenners wordt dat gevaar steeds groter. Wie is er aansprakelijk bij een botsing in de ruimte? Wettelijk is er nog maar weinig geregeld en dat moet anders; omdat ruimtereizen maar ook telefonie, internet en andere satellietnavigatie op aarde erdoor in gevaar kunnen komen.

Eén van de methodes om ruimteschroot te gaan aanpakken is met een soort visnet van dyneema. Het prototype zal ongeveer 50×50 meter worden. Vóór het eind van dit jaar hoopt de ESA een beslissing te nemen welke methode ze gaan gebruiken.
De ISS heeft vier camera’s aan de buitenkant gemonteerd waardoor het voor de liefhebber mogelijk is om de aarde te bekijken.

NPO,AVRO, TROS

3 gedachten over “Ruimteschroot is een groeiend probleem voor de ruimtevaart

  1. Voor de liefhebber van Japanse tekenfilms: http://www.imdb.com/title/tt0816398/

    “The story of Planetes follows the crew of the DS-12 “Toy Box” of the Space Debris Section, a unit of Technora Corporation. Debris Section’s purpose is to prevent the damage or destruction of satellites, space stations and spacecraft from collision with debris in Earth’s and the Moon’s orbits. “

  2. Een deel van het afval zal wel verbranden in de atmosfeer maar wat dacht je van het schroot weg-laseren? 😀

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.