28 maart 2024

Eerste “zusje” van de zon gevonden!

Credit: Ivan Ramirez/Tim Jones/McDonald Observatory.

Een aantal onderzoekers, onder leiding van Ivan Ramirez, hebben het eerste “zusje” van de zon gevonden: een ster die vrijwel zeker geboren is vanuit dezelfde gaswolk als onze ster. De gebruikte methode kan in de toekomst toegepast worden om meer “nestgenoten” van onze moederster te vinden, zeker als de eerste gegevens van de Gaia-sonde binnenkomen.

Het gaat om de ster HD 162826, op een afstand van 110 lichtjaar, in de richting van het sterrenbeeld Hercules. De ster is zo’n 15 procent groter dan de zon, maar is desondanks niet met het blote oog zichtbaar. Met een verrekijker is-ie echter makkelijk te vinden, niet ver van de heldere ster Vega.

Maar hoe weten ze nou dat HD 162826 een zusje van de zon is? Wel, de eerste stap is het bepalen van de chemische samenstelling van de ster. Die blijkt overeen te komen met de samenstelling van de zon. Maar daarin staat HD 162826 niet alleen: bij het onderzoek zijn nog eens 30 kandidaten gevonden.

Vandaar dat een tweede stap noodzakelijk is: het bepalen van de exacte omloopbaan van de ster. Aan de hand daarvan kan afgeleid worden op welke plaatsen de ster in het verleden is geweest. Het blijkt dat zowel HD 162826 en de zon afkomstig moeten zijn uit hetzelfde gebied van de Melkweg. Bij de andere kandidaten bleek dat niet het geval te zijn.

Astronomen denken dat de zon geboren is binnen een cluster van duizenden sterren, die zo’n 4.5 miljard jaar geleden ontstaan is. Sindsdien is de cluster uiteen gevallen, waarna de sterren over de Melkweg verspreid zijn. Slechts een paar sterren, zoals HD 162826, staan nog relatief bij ons in de buurt.

Geheel toevallig is HD 162826 al eens onderzoekt door een team van planetenspeurders. Hieruit is gebleken dat de ster vrijwel zeker geen grote gasplaneet zoals Jupiter bevat, hoewel het bestaan van kleinere rotsplaneten niet kan worden uitgesloten. Over het bestaan van leven durven de onderzoekers weinig te zeggen, hoewel er een kleine kans is dat aards leven in dat stelsel terecht is gekomen (of andersom!).

Het volledige onderzoek kan hier gelezen worden.

Bron: McDonald Observatory

Share

Speak Your Mind

*