1 oktober 2020

Enorme krater in Canada gevonden: bewijs voor grote inslag?

crater alberta

Image showing the remnants of a crater that researchers theorize was left by a massive meteorite strike sometime in the last 70 million years. Colour variation shows metres above sea level.

Geologen hebben mogelijk bewijs gevonden voor de inslag van een grote ruimtesteen op aarde, zo’n 70 miljoen jaar geleden in het huidige Canada. Ze hebben namelijk een oeroude ringvormige structuur gevonden, mogelijk het restant van een 8 kilometer brede krater.

Helaas zijn de geologen niet zeker van hun zaak. Miljoenen jaren van erosie hebben veel sporen van de krater uitgewist. Maar zou de depressie inderdaad het gevolg zijn van een inslag, dan zou dat grote gevolgen gehad hebben voor de omgeving. Als een soortgelijk object vandaag de dag zou inslaan, dan zou de stad Calgary (200 km verderop) verwoest worden. Zelfs in een stad als Edmonton, ruim 600 km verderop, zouden de gevolgen merkbaar zijn.

Het gevolg van zo’n inslag zou dan een krater zijn van 8 kilometer breed en ongeveer twee kilometer diep. Bovendien zou enorm veel puin in de dampkring geworpen worden, zodat we de gevolgen wereldwijd zullen merken, mogelijk tientallen jaren lang. Gelukkig vond de inslag waarschijnlijk zo’n 70 miljoen jaar geleden plaats, zodat alleen dinosauri

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.