23 september 2023

Rusland wil vanaf 2030 de Maan koloniseren

Maanbasis concept credits; Roskosmos Sputnik


Deze week heeft de Russische krant Izvestia onthuld dat Rusland vergaande plannen heeft om de maan vanaf 2030 daadwerkelijk te gaan koloniseren. De krant zegt een document te hebben, waaruit dat zou blijken. Dat document zou opgesteld zijn door de Russische Academie van Wetenschappen, de Russische ruimtevaartorganisatie Roscomos, de Universiteit van Moskou en enkele ruimteonderzoeksinstituten. Als voornaamste doel van de kolonisatie wordt genoemd de ‘geopolitieke strijd om natuurlijke grondstoffen van de maan’ – denk met name aan helium-3, maar ook aan aluminium, ijzer en titanium. In het document wordt uitgegaan van drie stappen, waarin de kolonisatie geleidelijk vorm moet krijgen. Stap 1 is om in de periode 2016-2024 vier geautomatiseerde rovers naar de maan te sturen, de Luna-25, Luna-26, Luna-27 en Luna-28. Stap 2 is om ergens rond 2029-2030 bemande missies naar de maan te sturen, die in een baan om de maan zullen komen. Voor deze fase ontwikkeld de Russische raketbouwer Energiya op dit moment een ruimteschip. In de derde en laatste stap in de periode 2030-2040 zullen Russische kosmonauten op de maan landen en daar een infrastructuur bouwen, die permanente bewoning mogelijk maakt. Kosten voor stap 1: pakweg € 590 miljoen. Nou dat valt toch wel mee? Via private investeerders hoopt Rusland dit te kunnen bekostigen. Goh, lijkt Mars One wel. 🙂

Share

Comments

 1. Avatar foto Enceladus zegt

  Tjonge, als de Russen dan eindelijk (60 jaar na dato) ook eens voet op de Maan zetten, dan huppelen er allang mensen (uit diverse landen) rond op Mars.

  Op zich wel slim van de Russen: terwijl wij (het Westen) voor een tv-show gaan, pikken zij gewoon de grondstoffen op de Maan in.

  Ik voel een nieuwe ruimterace aankomen!

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Avatar foto Monique zegt
  • En dan staat er bij dat eerste plaatje dat de Amerikanen al in 2010 op Mars rond zouden lopen. Is toch iets anders gelopen. 🙂

   • Avatar foto Monique zegt

    Dat laatste stukje vanaf ‘Verder de ruimte in’ dan 😉 Kolonies op maan en Mars met flinke getallen.
    Zo zie je maar dat het heel anders kan gaan. We liggen duidelijk achter op schema of heb ik iets gemist?

    • Avatar foto Enceladus zegt

     Nee, je hebt niets gemist. We liggen fors achter op schema.

     Hoe wrang ook: de hernieuwde spanningen tussen de VS en Rusland zouden weleens positief kunnen uitpakken voor de ruimtevaart…

     groet,
     Gert (Enceladus)

 3. Co van Driel zegt

  Arthur C. Clarke was een geweldige man. Wat kon hij heerlijk over de toekomst filosoferen, vanuit zijn werkkamer in Sri Lanka. In 1992 dit, in 1993 dat en in 1995 weer dat … Ik hou wel van dat soort mensen !

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: