21 juni 2024

Mysterieus ruimteschip draait al 500 dagen rond de aarde

X-37B credits; NASA.gov

Voordat allerlei Niburu-alarmbellen gaan rinkelen: ik heb het hier niet over een buitenaards ruimteschip! Het gaat om het ruimtevliegtuig X-37B van de Amerikaanse luchtmacht, die inmiddels al 500 dagen bezig is met z’n onbekende (en onbemande, zover we weten) missie. Volgens een luchtmachtexpert wordt de X-37B simpelweg getest, maar als je het mij vraagt is 500 dagen nogal lang voor een testvlucht. Wat denken jullie dat het ruimtevliegtuig (feitelijk een kleinere versie van een spaceshuttle) aan het uitspoken is?

P.S. Enkele experts op het gebied van het X-programma beweren dat het ruimtevliegtuig bezig is met een spionagemissie. Volgens heen draait de X-37B op een hoogte van slechts 350 kilometer, veel lager dan spionagesatellieten, en is deze constant op Azie gericht. Het Midden-oosten en China lijken mij de meest waarschijnlijke doelwitten. Bron: SPACE.com

Credit: Karl Tate/Space.com

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  Zou mij niet verbazen als dit ruimteschip sinds een maand of wat zijn koers wat naar het noorden heeft verlegd en nu ook Rusland in de gaten houdt…

  Is het zeker dat er geen mensen aan boord kunnen zijn? Is het daar niet op ingericht of zou het toch wel kunnen?
  En die ‘payload bay’; is die bestemd voor de mogelijkheid spionage-satellieten uit te kunnen zetten of moeten we dan (helaas) toch denken aan geavanceerde aanvalswapens?

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Bij nader inzien…laat maar….

 3. Of zou het apparaat gewoon niet meer reageren op commando’s en
  Volgens artikel op spaceflight101.com wacht het wellicht tot de juiste faciliteiten klaar zijn in Florida, in plaats van Californië waar de vorige twee weer terug kwamen. (zie http://www.spaceflight101.com/x-37b-otv-3-mission-updates.html)

  Wellicht weten we het snel, wellicht ook niet.

 4. Die opmerking over Niburu had je net zo goed achterwege kunnen laten, die hebben er allang een complottheorie omheen gefantaseerd (of van een andere aluhoedjeswebsite gekopieerd). Die gasten zien nog samenzweringen in de verhoging van de prijs van een pak yoghurt. 🙂

  Het lijkt me onwaarschijnlijk dat de X-37B gebruikt wordt voor spionage. Immers, waarom zou de VS daarvoor zo’n toestel inzetten terwijl ze al ik-weet-niet-hoeveel spionagesatellieten in een baan om de aarde hebben draaien en daarmee toch al zo’n beetje elke vierkante meter van het aardoppervlak in de gaten houden?

  Bemanning aan boord? Niet waarschijnlijk, gezien de grootte van het toestel en het ontbreken van ramen. Als daar iemand in zit kan-ie zogezegd z’n kont nog niet keren en is hij of zij al lang krankzinnig geworden. Bovendien zou er dan ook regelmatig een ander toestel naar toe moeten voor de bevoorrading; in zo’n klein toestel kun je geen voedsel voor 500 dagen kwijt.

  Het meest voor de hand liggende lijkt mij nog steeds dat het een test is om te zien hoe een ruimtevaartuig zich houdt bij langdurig verblijf in de ruimte. Bepaald niet onbelangrijk als we straks bemande missies naar Mars willen gaan sturen.

  • Mars..daar heeft het nu net niks mee te maken. Verder is het redelijk duidelijk hoe lang ruimtevaartuigen het uit houden. En nog steeds veel langer dan verwacht (pioneer, voyagers, mars rovers…allemaal die-hards). In de ruimte heb je wel wat andere gevaren, maar geen erosie zoals hier op aarde. De eigenaars en de taken van het voertuig is volledig defensie (ik moet eigenlijk zeggen “offensie”, de amerikanen kennende)

   Over bemanning…net wat je zegt. Daar wilde ik eerder al een reply op geven, maar liet het bij “laat maar” met een dikke zucht.

  • Monique zegt

   Het gaat om het ruimtevliegtuig X-37B van de Amerikaanse luchtmacht, duidelijk. Om er toch nog een Niburiaans tintje aan te geven kwam ik dit op hun nieuwe site tegen :

   http://worldunity.me/maassluizer-filmt-ufo/

   😉 😀 Maar dat zal de X-37B toch niet zijn geweest?

  • Gralgrathor zegt

   350 km is geen goede hoogte om de effecten van een lang verblijf in de interplanetaire ruimte op het schip te testen. Het is te ver binnen de magnetosfeer van de aarde, dus geen blootstelling aan stralingsniveaus die je in IP space kunt verwachten. Wat je wel zou kunnen testen is de interactie met de bovenste lagen van de atmosfeer, maar daar hebben we op die hoogte ook al sats voor (gehad). Het ISS is bovendien nauwelijks hoger dan de X, en biedt een veel beter platform voor dat soort metingen.

   Blijft dus een raadsel wat ze daarboven nu precies aan het doen zijn – als het niet inderdaad gewoon technische problemen zijn die ervoor zorgen dat het ding daar nog steeds hangt.

   • Martin+Schoenmaker zegt

    Ze zullen op die ‘geringe’ hoogte net als het ISS met enige regelmaat aan ‘baanonderhoud’ moeten doen. Zoals je schrijft is er interactie met de bovenste lagen van de atmosfeer wat betekent dat het apparaat afgeremd wordt en zo nu en dan een boost moet krijgen om niet weer ’terug te vallen’ naar de aarde.

Speak Your Mind

*