Site pictogram Astroblogs

Zo ziet een kosmisch stofdeeltje eruit

reproduced cosmic dust

Wetenschappers van NASA hebben de kosmische stofdeeltjes nagemaakt die overal voorkomen in de interstellaire ruimte. Hiertoe hebben ze gebruik gemaakt van een speciaal apparaat, de Cosmic Simulation Chamber (COSmIC), waarin de processen worden nagebootst die plaatsvinden in de atmosfeer van rode reuzensterren – processen die uiteindelijk leiden tot de productie van ruimtestof. Als de geproduceerde stofdeeltjes inderdaad lijken op hun tegenhangers in de ruimte (en daar zijn ze behoorlijk zeker van), dan blijkt kosmisch stof veel complexer te zijn dan gedacht.

NASA zegt hierover het volgende:

“Tijdens de experimenten met COSmIC zijn we in staat geweest om stofdeeltjes te maken (en te detecteren) van uiteenlopende grootte: nanodeeltjes van 10 nanometer, korrels van 100 tot 500 nanometer en zelfs grote korrels van 1,5 micrometer, oftewel een tiende de dikte van menselijk haar. Met behulp van SEM hebben we de eigenschappen en structuur van de korrels uitgebreid kunnen bestuderen.

De resultaten zullen belangrijke gevolgen hebben – niet alleen voor de interstellaire astrofysica, maar ook voor planetaire wetenschappen. De resultaten bevatten namelijk nieuwe aanwijzingen voor welke soorten stofkorrels allemaal voorkomen in interstellair stof. Dat heeft op zijn beurt ook

Mobiele versie afsluiten