23 juli 2024

Nu hèt moment om Mercurius te zien

Credit: Sky & Telescope

De planeet Mercurius staat dusdanig dicht bij de zon, dat het ontzettend lastig is om ‘m te zien. Komende dagen zijn de omstandigheden echter perfect, dus als je Mercurius een keer wilt zien, dan is nú je kans! Het zal je verbazen hoe helder deze planeet kan zijn.

Mercury phases

Zowel Mercurius als Venus gaan door fasen, vergelijkbaar met de maan. Je kan dus ‘halve’ Mercurius hebben, of ‘volle’ Mercurius en zelfs ‘nieuwe’ Mercurius! Hoe dan ook, komende dagen staat de planeet laag boven de noordwestelijke horizon, in de richting van de avondschemering. Na zonsondergang moet je een halfuurtje wachten en dan kun je ‘m zien. Wacht niet te lang, want voor je het weet is de planeet onder de horizon verdwenen!

Mercury May 2014

Natuurlijk zal niemand in Nederland de planeet kunnen zien – het is immers een herfstachtige week geworden. Maar niet getreurd: ook de komende weken zijn de omstandigheden gunstig om Mercurius te zien, mits het weer dan wél meewerkt. Succes!

Mercury transit 2009

Mercury transit 2009

Trouwens, net als Venus kan ook Mercurius voor het oppervlak van de zon langstrekken, een zogenaamde overgang. De eerstvolgende zal plaatsvinden op 9 mei 2016 en zal goed zichtbaar zijn in West-Europa. Dat is goed nieuws voor iedereen die veel plezier heeft beleefd aan de Venusovergang van 2012 😀

Share

Comments

  1. “Komende dagen zijn de omstandigheden echter perfect”
    Ben bang van niet als je het weer bedoelt. 😉

Speak Your Mind

*