22 april 2024

Hoe zou het eruit zien als Saturnus recht op ons afkomt?

Afgelopen weekeinde bereikte Saturnus z’n kortste afstand tot de aarde: 1,3 miljard kilometer. Maar stel je voor dat Saturnus een rotschop zou krijgen en recht op ons afkomt. Wat zou er gebeuren? Wel, onze planeet zal het niet overleven, maar we krijgen wel een spectaculair schouwspel voorgeschoteld.

Onderstaande video is gemaakt door een computerkunstenaar die zichzelf YetiDynamics noemt. De invloed van de zwaartekracht van Saturnus op onze planeet wordt trouwens (expres) genegeerd. In werkelijkheid zal de aarde uiteenvallen voordat we het oppervlak [1]in werkelijkheid heeft Saturnus helemaal geen oppervlak. De ringplaneet is een gasreus en is dus per definitie opgebouwd uit gassen en vloeistoffen van Saturnus bereiken.

Gelukkig is bovenstaand scenario onmogelijk. Maar laten we een minder extreme versie bedenken: Saturnus op de positie van Mars. Wat zouden we dan zien? Nou, ook dat wordt behoorlijk spectaculair, kan ik je verklappen: Saturnus zal ongeveer een kwart zo groot lijken als een volle maan en z’n ringen zullen goed zichtbaar zijn (met het blote oog!). Toch zal ook in dat geval Saturnus’ zwaartekracht veel ellende veroorzaken. De aarde zal niet uiteen gescheurd worden, maar wordt waarschijnlijk wel in een andere baan geslingerd.Dus laat Saturnus maar lekker op z’n huidige positie staan. Dan hebben wij aardbewoners er tenminste geen last van – hoe mooi de planeet ook is 😉

Voetnoten

Voetnoten
1 in werkelijkheid heeft Saturnus helemaal geen oppervlak. De ringplaneet is een gasreus en is dus per definitie opgebouwd uit gassen en vloeistoffen
Share

Comments

 1. Co van Driel zegt

  Prachtig filmpje … miauw !!!

 2. Monique zegt

  Valt mij ergens zwaar tegen dat als Saturnus op de positie van Mars staat dan ongeveer een kwart zo groot lijkt als een volle maan :-S
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a9/Planets2013.jpg

  • Olaf van Kooten zegt

   Haha tsja daar kan ik weinig aan veranderen 😛

   (Ik vind het trouwens spectaculair genoeg, een kwart de volle maan en zichtbare ringen 😉 )

   • Monique zegt

    Ik kan er met mijn pet niet bij, Olaf 🙁 Het is dan wel niet zo’n grote gasreus als Jupiter maar toch…
    Als je Saturnus op de plaats van Mars schuift dan verwacht ik een heel ander uitzicht. Jammer, laat Saturnus dan maar gewoon op z’n plek hangen 😀 Hoewel… stel dat we in een andere baan geslingerd worden.
    Dat scheelt een hoop reistijd om andere planeten te ontdekken (hihi) Dan moeten we wel in een habitable zone terecht komen natuurlijk.

 3. Jurgen+Kobierczynski zegt

  Juist gesimuleerd… valt nogal mee, Saturnus in de plaats van Mars…voor de komende paar jaar, maar daarna ieder jaar een ijstijd!

Speak Your Mind

*