23 februari 2024

Smelten van westelijk Antarctica is niet meer te stoppen

Credit: Wikimedia Commons


De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA waarschuwt dat niets het afsmelten van de gletsjers in het westen van Antarctica nog kan tegenhouden. De zeespiegel kan daardoor wereldwijd tot 1,2 meter stijgen. De wetenschappers onderzochten voor 40 jaar aan observaties en hebben geconcludeerd dat de gletsjers in de Amundsen Zee in West-Antarctica een point of no return gepasseerd zijn.

Het feit dat de terugtrekking overal tegelijk gebeurt, wijst op een gemeenschappelijke oorzaak, zoals warmer oceaanwater onder de drijvende delen van de gletsjers. Dat is bijzonder slecht nieuws voor laaggelegen kustgebieden, want de gletsjers zijn nu al in belangrijke mate verantwoordelijk voor de stijgende zeespiegel: ze brengen evenveel ijs in zee als de hele Groenlandse ijskap. Ze bevatten genoeg ijs om de wereldwijde zeespiegel met 1,2 meter te doen stijgen, en blijken sneller te smelten dan wetenschappers hadden voorspeld.

Wetenschappers ontdekten dat het enorme volume ijs wordt opgehouden door ijs boven een rotsige rand aan de kust. Als die het begeeft, schuift het hele volume onomkeerbaar richting zee. Het gevolg is een aanhoudende stijging van de zeespiegel, met in totaal 3 tot 4 meter. Amper een week geleden bleek uit een andere studie dat ook de ijskappen in Oost-Antarctica meer gevaar lopen dan gedacht.

Recent besteedden we ook al aandacht aan dit onderwerp.

Bron: Het Laatste Nieuws

Share

Comments

 1. En dat is pas nog maar een begin van zeespiegel stijging.
  Heb je een koophuis, da’s dan jammer joh… de regering weet dat dit binnen 10 jaar gaat gebeuren, en dan nog jou wijsmaken om een huis te kopen, logisch, dat heeft de regering het geld binnen, en de verzekering zal dit echt niet vergoeden.

  Ons landje, qua droge grond, wat blijft daar nog van over? Limburg?
  Ik denk dat binnen , tussen 10 a 30 jaar een zeespiegel stijging te verwachten valt van minimaal 5 meter, dat houd onze duinen echt niet tegen, met de minste storm komt dat er overheen, bovendien verwacht ik dat de stormen ook veel heftiger gaan worden….

 2. Avatar foto Monique zegt
 3. Anoniem zegt

  Hahahah, daar gaan we weer. Dat mensen deze leugens en bangmakerij nog geloven is heel erg! Aarde warmt al 17 jaar niet meer op, en de mens kan met het beetje uitstoot wat wij hebben, NEVER nooit een klimaat verandering teweeg brengen. Ik dacht dat hier bij AstroBlogs slimme mensen zaten, maar blijkbaar is men hier heel goed in naroepen van wat andere hebben gezegd of geschreven, dan dat er zelf nagedacht en onderzocht word.

  Maar blijf maar lekker bang. Angst is een slechte raadgever maar een solide machtsbasis.

  • Avatar foto Enceladus zegt

   Over bang gesproken: Waarom reageer jij telkens anoniem (je IP-adres wordt gewoon geregistreerd hoor, maak je maar geen illusies…)

   Verder heb je wel een punt, want statistisch gezien zitten we domweg weer tegen een nieuwe ijstijd aan.
   De kans bestaat dus dat we ’toevallig’ een laatste milde oprisping van het wereldklimaat meemaken, vlak voordat we in een ‘global winter’ verzeild raken…

   groet,
   Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*