Wetenschappers hebben een foto gemaakt van een nieuwe exoplaneet op een afstand van 155 lichtjaar vanaf de aarde. Dat is op zich al bijzonder: niet veel exoplaneten zijn direct gefotografeerd. Maar de planeet zelf blijkt ook een geval apart te zijn. De jonge gasreus draait namelijk in 80.000 jaar rondom z’n moederster!
De planeet in kwestie staat bekend als GU Piscium b, en staat op een afstand van 2000 AU (1 AU is de afstand tussen de zon en de aarde) vanaf z’n moederster. Dat is meteen de grootste afstand tussen planeet en moederster die ooit is gevonden. Aangezien we weten dat GU Piscium deel uitmaakt van de AB Doradus sterrengroep, weten we ook z’n leeftijd: 100 miljoen jaar. Dat lijkt misschien oud, maar dat valt mee: onze zon is vele malen ouder.
Het is juist vanwege deze jonge leeftijd dat GU Piscium een interessant doelwit is voor het fotograferen van planeten. Jonge planeten zijn namelijk nogal heet en daardoor goed zichtbaar door een infraroodtelescoop. GU Piscium b is met een temperatuur van 800 graden geen uitzondering. De massa van de planeet wordt geschat op 9 tot 13 Jupitermassa’s. Hiermee is het feitelijk een grensgeval tussen een “planeet” en een mislukte ster, een zogenaamde “bruine dwerg“.
Overigens zijn in het kader van het project honderden sterren in de gaten gehouden. Het feit dat hierbij slechts een enkele planeet gevonden is, bewijst dat planeten in zeer grote omloopbanen schijnbaar een zeldzaamheid zijn.
Het volledige onderzoek kan hier gelezen worden.
Bron: Gemini Observatory
Recent is ook ontdekt waarom die reuze planeten zo groot zijn geworden: anabole asteroïden.