25 september 2018

De zonnewind kan bliksem op aarde veroorzaken

Wetenschappers hebben sterke aanwijzingen gevonden dat bliksem op aarde niet alleen veroorzaakt kan worden door kosmische straling, maar ook door geladen deeltjes van de zon. Uit Brits onderzoek blijkt namelijk een direct verband te bestaan tussen de intensiteit van onweersbuien en de kracht van de zonnewind.

Het blijkt dat de intensiteit van bliksem in Europa toeneemt zodra een toename in de zonnewind wordt waargenomen en dat deze toename ruim 40 dagen kan aanhouden. Hoewel het exacte mechanisme achter deze toename nog onbekend is, lijkt het erop alsof de aardatmosfeer een elektrische lading krijgt zodra geladen deeltjes van de zon in botsing komen met de dampkring.

In het kader van het onderzoek heeft men alle bliksemontladingen geregistreerd binnen een straal van 500 kilometer rondom de Engelse Midlands. Het blijkt dat gemiddeld zo’n 321 ontladingen per 40 dagen geregistreerd worden. Na het arriveren van de zonnewind op aarde, zijn in 40 dagen tijd 422 ontladingen geregistreerd. Dit is een significante toename! Het aantal ontladingen piekt tussen de 12 en 18 dagen na het arriveren van de zonnewind.

De zonnewind bestaat uit een constante stroom van geladen deeltjes (vooral elektronen en protonen) die met een snelheid van 2 miljoen kilometer per uur wordt uitgestoten door de zon. Deze stroom kan variëren in dichtheid, temperatuur en snelheid en stroomt iedere 27 dagen langs de aarde – precies de tijd die de zon nodig heeft om een enkele omwenteling te voltooien.

Hoewel het aardmagnetisch veld een goede verdediging vormt tegen dit geweld, kunnen tijdens een zeer krachtige zonnewind sommige deeltjes het magnetisch veld penetreren. Vervolgens kunnen ze in bewolkte gebieden terecht komen in hier het ontstaan van onweer triggeren. Omdat de intensiteit van de zonnewind redelijk goed voorspeld kan worden, kan het verband tussen onweer en de zonnewind ons helpen om het weer beter te voorspellen.

Bron: Institute of Physics‘,

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.