1 oktober 2023

Jupiter’s Grote Rode Vlek wordt steeds kleiner

credit: NASA, ESA, and A. Simon (GSFC)

De Grote Rode Vlek, al jaren hét handelsmerk van de grote planeet Jupiter, blijkt te krimpen. De Grote Rode Vlek is een enorme storm in de atmosfeer van Jupiter, eentje die tegen de klok in draait (anticyclisch heet dat) en hij woedt al eeuwen – de eerste waarneming ervan dateert van 1655. Maar al sinds 1930 laten metingen zien dat de Grote Rode Vlek in omvang afneemt en dat z’n ovale vorm steeds ronder begint te worden. Recente waarnemingen met de Hubble ruimtetelescoop laten zien dat de Grote Rode Vlek sinds het begin van de waarnemingen nog nooit zo klein is geweest. Uit historische waarnemingen blijkt dat de storm in de 19e eeuw z’n grootste omvang had, toen de langste diameter zo’n 41.000 km groot was – de aarde paste er toen drie keer in. Bij de passage van de twee Voyagers sondes in 1979 en 1980 was de Grote Rode Vlek zo’n 23.335 km groot en recente metingen met Hubble geven een diameter van zo’n 16.500 km aan. De oorzaak van het krimpen van de beroemde vlek is nog niet bekend. Hieronder een video, waarin wordt ingezoomd op de Grote Rode Vlek. Nog even en we moeten spreken van de Kleine Rode Vlek. 🙂 Bron: Hubble.

Share

Comments

 1. Avatar foto Enceladus zegt

  Als de vlek/storm in dit tempo blijft krimpen, dan denk ik dat onze achterkleinkinderen er alleen nog maar kennis van kunnen nemen door historische filmpjes en foto’s te bekijken.

  groet
  Gert (Enceladus)

 2. Cyrine zegt

  Misschien raast de storm gewoon uit en dat hij daardoor kleiner wordt.

  • Avatar foto Olaf van Kooten zegt

   Hmmja, maar dat betekent wel dat er ‘iets’ veranderd moet zijn in dat gebied van Jupiter. Die storm woedt al eeuwen en eeuwen!

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: