Je kon er natuurlijk op wachten. Een Japanse frisdrankmaker wil het eerste bedrijf zijn die reclame maakt op de maan. Raak niet in paniek: ze gaan heus niet met een laser het logo uitkerven in het maanoppervlak (hoewel ook dat een kwestie van tijd is, denk ik). Nee, het is simpelweg de bedoeling dat een blikje van hun goedje wordt achtergelaten op de maan, als een soort van marketingstunt.
Het hele project wordt Lunar Dream Capsule Project genoemd en bestaat uit een container van een kilogram met daarin drankpoeder en dromen van kinderen. Ja, dat lees je goed. De container zal handgeschreven kinderdromen bevatten, die gegraveerd zijn op een titaniumplaat. Blijkbaar hopen ze hiermee een deel van de kritiek (die ongetwijfeld gaat komen) te ontwijken. Ze hebben zelfs een conceptvideo gemaakt! Rare jongens, die Japanners (maar dat wisten we al 😛 )
https://www.youtube.com/watch?v=Hg7Bg5XbfCA
Oh, bij de weg: het is bedoeling dat de verkapte reclamestunt in 2015 gelanceerd zal worden met de Falcon 9 raket. Jawel, dezelfde raket die al drie bevoorradingsvluchten naar het ISS heeft gemaakt
Wat ik me al langer afvraag: is het niet mogelijk om met een sterke laser een beeld te projecteren op de maan?
Als je dat tijdens nieuwe maan zou doen, dan zou je absoluut wereldwijd aandacht trekken (en een storm van protesten opwekken, vermoedelijk).
groet,
Gert (Enceladus)
We zijn net zo’n beetje in staat om met een laser een velletje papier te printen (bij wijze van spreken)
Maar ook al zou dat kunnen, zou dat onnoemelijk veel energie kosten om dat te bewerkstelligen.
Is dat wel zo? Al in 1969 werd met een laser de exacte afstand tot de maan gemeten. Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Laser_(licht)
Kennelijk was het toen al geen probleem om laserlicht een slordige 380.000 km ver te laten schijnen.
Natuurlijk zou je voor een leesbaar logo of een reclameboodschap ‘drink Coca Cola’) een behoorlijk groot oppervlak moeten aanstralen, maar zou dat werkelijk zoveel energie kosten dat het niet haalbaar is?
groet,
Gert (Enceladus)
Ben het met je eens.
Maar het is maar net hoe groot je het wil hebben.
Voor iets leesbaars van af de Aarde zou je volgens mij minstens
*één kernbom per dot moeten hebben 🙂
*= rekbaar begrip
“Eén kernbom per dot”: dan gaan we letterlijk naar de maan! 😉
groet,
Gert (Enceladus)