24 februari 2024

Oud-astronaut Wubbo Ockels (68) overleden

Credit: NASA

In het Anthonie van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam is vanochtend om 11:08 uur oud-astronaut Wubbo Ockels overleden. Ockels is overleden aan een agressieve vorm van nierkanker. Zes jaar geleden werd niercelkanker bij hem geconstateerd. De tumor werd operatief verwijderd, maar vorig jaar bleek de kanker teruggekeerd, ditmaal met uitzaaiingen naar de longen. Hij was al enige dagen geleden opgenomen in het ziekenhuis. Wubbo Ockels was natuurkundige, ruimtevaarder, piloot en hoogleraar. Hij was de eerste Nederlander die in 1985 met de Space Shuttle Challenger een vlucht door de ruimte maakte. Hij verbleef niet lang in de ruimte: hij werd op 30 oktober 1985 gelanceerd en op 6 november 1985 keerde hij weer terug op aarde. Hij was tijdens de vlucht en het verblijf in het Spacelab D-1 verantwoordelijk voor de vele meetapparatuur, waarmee allerlei proeven werden uitgevoerd. Vier maanden na Ockels vlucht met de Challenger explodeerde deze Space Shuttle, 73 seconden na de lancering op 28 januari 1986, waarbij alle zeven bemanningsleden omkwamen. Ockels was vanaf 1986 werkzaam bij het ruimtevaartinstituut ESA/ESTEC in Noordwijk. Bron: Nu.nl.

Share

Comments

 1. Avatar foto Monique zegt

  Heel verdrietig, erg jammer. Het ging idd al een tijd niet goed met hem. Ik wens zijn familie heel veel sterkte. Het was een bijzondere man met goede ideeën.

 2. Co van Driel zegt

  Ik sluit mij geheel bij de reaktie van Monique aan. Veel sterkte toegewenst voor de nabestaanden van Wubbo Ockels. Het was een man om nooit meer te vergeten.

 3. Hij plaveide ook het pad voor André Kuipers, die met zijn uitgebreide missie in het ISS de ruimtevaart naar een hoge populariteit kon stuwen.

 4. Avatar foto Enceladus zegt

  Ik hoorde het vanmiddag. Ik wist wel dat hij eerder met zijn gezondheid kampte. Wat jong nog.
  Heel veel sterkte voor alle nabestaanden.

  groet,
  Gert (Enceladus)

 5. Wubbo Ockels, in mijn ogen, een groot man die altijd een plaatsje in mijn gedachten zal blijven houden.
  Zijn immer positieve uitstraling zou een voorbeeld voor ieder moeten zijn.
  Tot mijn groot verdriet, veel te jong gestorven, hij had nog zoveel kunnen beteken voor ons allen.
  Ik wens familie en vrienden de komende tijd veel sterkte toe met dit groot verlies.

  groet,
  Mardi

 6. Avatar foto Enceladus zegt
 7. rudiev zegt

  RIP wubbo.
  En veel sterkte aan de nabestaanden!

  Ik wist eigenlijk ook niet dat hij ziek was en dat het al zover was, ik was ook redelijk verrast toen ik het las. En ook nog redelijk jong.

  Vanavond nog een portret van Wubbo op ned1 rond 10 over 12:
  http://www.ad.nl/ad/nl/31220/Overlijden-Wubbo-Ockels/article/detail/3657138/2014/05/18/TROS-herhaalt-vanavond-portret-Wubbo-Ockels.dhtml

Speak Your Mind

*